Advertentie

'Europa investeert niet duurzaam genoeg'

©Montage Walt Van Beek c ANP/Photonews

Niet-duurzame activiteiten zijn nog altijd te winstgevend, waarschuwt de Europese Rekenkamer.

De Europese Commissie doet niet voldoende om duurzame investeringen te stimuleren. Dat zegt de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport. Er zijn geen criteria die bepalen hoe lidstaten moeten omgaan met het centrale principe van de Green Deal: geen schade toebrengen aan het milieu.

Om de Green Deal te realiseren, heeft Europa naast EU-fondsen ook massale privé-investeringen nodig. Om die investeerders te overhalen zelf groen te beleggen, stelde de Europese Unie een lijst van activiteiten op die als duurzaam worden beschouwd.

Toch zijn er nog grote gaten in die nieuwe duurzame strategie. Ook de Europese spelregels voor groene, duurzame investeringen of taxonomie zijn de speelbal geworden van een politiek debat. De Franse president Emmanuel Macron wil dat kernenergie het label duurzaam krijgt; Oost-Europa wil vervuilende steenkoolcentrales vervangen door gascentrales met een groen label. Een formele beslissing over het label van gas en kernenergie moet later dit jaar genomen worden.

'Niet-duurzame activiteiten zijn nog altijd te winstgevend', zegt Eva Lindström van de Europese Rekenkamer. Ze prijzen echte groene investeringen uit de markt. In regio's als Oost-Europa, die het meest nood hebben aan een duurzame reconversie, is amper een op vijf investeringen als groen te bestempelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud