Europa kritisch voor Belgische overheidsfinanciën

Europees commissaris Pierre Moscovici. ©EPA

De Europese Commissie start echter geen procedure op tegen ons land voor een buitensporig begrotingstekort. Ze komt wel in actie tegen Italië.

België hoeft geen nieuw Europees begrotingstoezicht te vrezen. De Europese Commissie publiceerde woensdag een kritisch schuldenrapport over ons land, maar stelt niet voor dat er een procedure wordt opgestart voor een buitensporig begrotingstekort.

102%
Schuld
De Belgische overheidsschuld bedroeg eind 2018 102 procent van het bbp.

De rapporten die de Commissie over België en enkele andere landen heeft geschreven, vallen samen met de publicatie van de jaarlijkse beleidsaanbevelingen voor de lidstaten, waaronder die voor België. De toekomstige federale en regionale regeringen weten meteen met welke Europese richtsnoeren ze rekening moeten houden.

Waar die regeringen wel van vrijgesteld zijn, is een streng Europees toezicht op de begroting. De Commissie stelt vast dat de totale Belgische overheidsschuld, die eind 2018 102 procent van het bbp bedroeg, te traag wordt afgebouwd, maar dat daarbij wel rekening moet worden gehouden met 'groeibevorderende structurele maatregelen' die de voorbije jaren genomen werden voor onder meer pensioenen, concurrentiebeleid en belastingen.

'Borderline'

Volgens Europees commissaris Pierre Moscovici is België 'te veel een borderlinegeval' om een verwijzing naar het begrotingsstrafbankje te rechtvaardigen.

Volgens minister van Financiën Alexander De Croo is 'de boodschap van de Europese Commissie duidelijk'. Er mag geen tijd verloren worden bij de regeringsvorming. 'Wie denkt dat men opnieuw 500 dagen tijd kan verliezen met communautaire avonturen vergist zich. Een communautaire hold-up staat gelijk aan sociaal-economische achteruitgang.'

Italië

Voor Italië is de Europese Commissie minder mild. Ze heeft woensdag aanbevolen een buitensporigtekortprocedure te openen tegen het land omdat het onvoldoende inspanningen levert om de staatsschuld te verminderen.

Pas als alle lidstaten het voorstel steunen, komt er een aanbeveling die Italië verplicht tot bijsturingen.

Na Griekenland torst Italië de grootste schuldenberg van de eurozone. De Italiaanse schuld stijgt in plaats van te dalen en dreigt dit jaar op te lopen tot 133,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het begrotingstekort stijgt dit jaar tot 2,5 procent, terwijl de Italiaanse regering in de herfst beloofde het deficit te beperken tot 2 procent van het bbp. Volgend jaar dreigt Italië een tekort van 3,5 procent te boeken. Dat is een pak boven de Europese alarmdrempel van 3 procent.

Formele beslissing   

Toch belandt Italië niet meteen op het strafbankje. De formele beslissing om een ‘procedure van buitensporig tekort’ of EDP te openen moet immers door de Europese ministers van Financiën worden genomen. En pas als die het voorstel steunen, komt er een aanbeveling die Italië verplicht tot bijsturingen.

De markten zullen wel reageren op het voorstel van de Commissie. Wellicht kiest Rome, net als in de herfst, voor onderhandelingen met de Commissie over aangepaste budgetdoelstellingen. Een boete die kan oplopen tot 0,2 procent van het bbp is al helemaal niet in zicht. Het hele proces duurt ettelijke jaren en een meerderheid van de lidstaten is ertegen gekant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud