Europa neemt Franse begroting in lente 2019 onder de loep

De Europese Commissie oordeelt pas in de lente van 2019 over de impact van Macrons sociale maatregelen op de begroting. ©BELGA

Het tekort op de begroting dreigt op te lopen door de sociale maatregelen die de Franse president Emmanuel Macron maandagavond aankondigde. Italië eist alvast 'een gelijke behandeling' van alle lidstaten door Europa.

De knieval die Emmanuel Macron maandagavond maakte voor de gele hesjes, beroert ook dinsdag de gemoederen. Eén vraag domineert de debatten: welk prijskaartje hangt aan de cadeautjes die de Franse president uitdeelde in de hoop de volkswoede in zijn land te bedaren?

Nadat de tweede economie van de eurozone op 5 december al een geplande verhoging van de brandstofprijzen had teruggeschroefd, maakte Macron maandag bekend dat hij het minimumloon optrekt vanaf 1 januari. Daarnaast spoorde hij bedrijven aan hun werknemers een eindejaarspremie te geven.

Overuren worden vanaf begin volgend jaar niet meer belast. En de geplande verhoging van de sociale bijdragen voor gepensioneerden die minder dan 2.000 euro per maand krijgen, gaat ook de koelkast in.

Europese strafbankje

'Aan de maatregelen hangt een prijskaartje van 8 tot 10 miljard euro', maakte de Franse regering maandagavond bekend. 'Reken daarbij 1 tot 2 miljard euro fiscale inkomsten die de staat misloopt, en het tekort op de begroting dreigt met 0,6 procentpunten aan te dikken tot 3,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp)', klonk het.

3,4 procent
Tekort
Het Franse begrotingstekort dreigt bij ongewijzigd beleid op te lopen tot zeker 3,4 procent van het bbp in 2019.

Met andere woorden: nog geen jaar nadat Frankrijk het Europese strafbankje voor een buitensporig tekort mocht verlaten, dreigt dat tekort opnieuw door het Europese plafond van 3 procent te gaan.

Parijs zou dus wel eens op ramkoers met Brussel kunnen komen. De Europese Commissie is in een hevige strijd verwikkeld met Italië omdat de derde economie van de eurozone zijn deficit volgend jaar wil laten oplopen tot 2,4 procent van het bbp. Dat is drie keer meer dan afgesproken was met de vorige Italiaanse regering.

Oogje dichtknijpen

Als Brussel Rome hard aanpakt, lijkt het moeilijk een oogje te kunnen dichtknijpen voor een nog grotere ontsporing van de Franse begroting. Zo oordeelt de Italiaanse regering ook. 'Als de begrotingsregels voor Italië gelden, dan verwacht ik dat dat ook het geval is voor Macron', stelde de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio dinsdagnamiddag.

Als de begrotingsregels voor Italië gelden, dan verwacht ik dat dat ook het geval is voor Macron.
Luigi Di Maio
Italiaanse vicepremier

Toch rekent Parijs op Europese clementie. 'We leven erg tijdelijk de Europese begrotingsregels niet na om structurele hervormingen te kunnen doorvoeren. Vanaf 2020 valt ons tekort weer aanzienlijk terug', betoogt de Franse regering.

Parijs ziet nog een ander belangrijk verschil met Italië. 'Italië laat zijn tekort oplopen zonder grote hervormingen door te voeren. Bij ons is de ontsporing net een gevolg van de hervormingsagenda', stelde Philippe Aghion, een econoom die dicht bij Macron staat.

Lente van 2019

De Fransen lijken nog wel wat tijd te hebben om de Europese Commissie te overtuigen. Die gaat de Franse begroting pas in de lente van 2019 bekijken. 

'We hebben duidelijke procedures om de economische situatie en het begrotingsbeleid van de lidstaten te bestuderen en te evalueren', zei een woordvoerder van de Commissie dinsdagnamiddag.

Hij merkte op dat Brussel zijn oordeel over het Franse budget nog maar pas gepubliceerd heeft. 'Een volgende evaluatie volgt in het tweede kwartaal van volgend jaar als we onze economische vooruitzichten bekendmaken', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud