Europa overweegt miljardenfonds voor techkampioenen

Ursula von der Leyen begint op 1 november als nieuwe voorzitster van de Europese Commissie. Ze krijgt ambitieuze plannen op haar bord. ©REUTERS

Het Europe Future Fund moet Europese bedrijven wapenen tegen giganten als Google en Tencent.

De Europese Unie overweegt een fonds van 100 miljard euro op te richten om Europese bedrijven te steunen die willen concurreren met Amerikaanse en Chinese techgiganten als Google, Facebook en Baidu. Dat schrijven The Financial Times en Politico.

Het voorstel voor een Europe Future Fund is een van de vele initiatieven die de Europese ambtenaren voorgesteld hebben aan de nieuwe Commissievoorzitster Ursula von der Leyen. Het gaat om een verlanglijst van 173 pagina's, die The Financial Times en Politico in handen kregen. Hoewel de wensen erg divers zijn, komt één centraal thema bovendrijven: Europa moet zich harder opstellen tegenover de VS en China en het moet meer geld steken in zijn eigen zwaargewichten.

Brainstorm

Het geld moet van publieke en private financiering komen. Europa wil ermee Europese bedrijven aanmoedigen om hun achterstand op hun Amerikaanse en Chinese concurrenten in te halen. Het document verwijst specifiek naar Google, Amazon, Facebook, Apple, Baidu, Alibaba en Tencent. 'Europa heeft dergelijke bedrijven niet', klinkt het. 'Dat is een bedreiging voor onze groei, onze jobs en onze invloed in strategische sectoren.'

Mina Andreeva, de woordvoerster van de Europese Commissie zei vrijdag dat von der Leyen het plan nog niet bekeken heeft. Ze waarschuwde dat het slechts om een brainstormdocument gaat, waar nog niet te veel waarde aan gehecht moet worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect