Europa tikt België op de vingers over begroting

De Europese commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici stuurde België een brief over de ontwerpbegroting voor 2020. ©EPA

De Europese Commissie spoort ons land in een brief aan meer inspanningen te leveren om het structureel tekort op de begroting terug te dringen. Federaal minister van Financiën Alexander De Croo hoopt dat de Europese vingerwijzing een 'wake-upcall' is om vaart te maken met de regeringsvorming.

De Europese Commissie heeft zich een eerste keer gebogen over de begrotingsplannen voor 2020 van de verschillende lidstaten. Ze concludeert dat niet alle landen hun huiswerk op orde hebben. 

Vijf landen kregen dinsdag een brief uit Brussel met het verzoek de ontwerpbegroting bij te sturen. Het gaat om Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en België. Een week geleden had ook Finland al een brief gekregen. Het is niet de eerste keer dat België wordt ingedeeld bij de Club Med-landen, die het al jaren niet te nauw nemen met de Europese begrotingsregels.

Structureel tekort

Omdat de federale regering in lopende zaken is, diende ons land op 15 oktober een begroting met voorlopige twaalfden in. En die plannen zijn niet ambitieus genoeg, concludeert Europa.

4,7 procent
stijging overheidsuitgaven
De Belgische regering diende bij Europa een ontwerpbegroting in waarin de overheidsuitgaven met 4,7 procent stijgen terwijl de maximaal toegelaten stijging 1,6 procent is.

Het structureel tekort - de beste graadmeter voor de gezondheid van een begroting - stijgt volgend jaar met 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl er in principe een verbetering moet zijn van 0,6 procent van het bbp per jaar. 'Het probleem is dat de uitgaven volgend jaar veel te fors stijgen', schrijft de Commissie. Er is een stijging van 4,7 procent, terwijl de maximaal toegelaten stijging 1,6 procent is.

De Europese Commissie spoort ons land aan zo snel mogelijk een bijgestuurde ontwerpbegroting in de dienen. 'Zodat België de aanbevelingen van de Europese Commissie nakomt', stellen Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Pierre Moscovici, de Europese commissaris voor Economische en Monetaire Zaken.

De Croo

Federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) hoopt dat de Europese brief een 'wake-upcall' is. 'Wie denkt dat men de luxe heeft om met de voeten te slepen, vergist zich schromelijk. Hoe langer men wacht om een volwaardige regering te vormen, hoe meer begrotingswerk men in te halen heeft en hoe moeilijker het wordt om het budget tijdig weer op orde te krijgen', klinkt het.

2019 was al een verloren begrotingsjaar. 2020 mag dat niet zijn. Maar dan hebben we tegen eind dit jaar een volwaardige regering nodig.
Alexander De Croo
Federaal minister van Financiën

De Croo wijst erop dat 2019 al een 'verloren begrotingsjaar' was. '2020 mag dat niet zijn. Maar dan hebben we tegen eind dit jaar een volwaardige regering nodig', waarschuwt hij.

Franse schuld

Naast België krijgen ook Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal een tik op de vingers van Europa omdat het structureel tekort op de begroting niet genoeg daalt en de uitgaven te fel groeien. Brussel wijst de Franse regering er bovendien op dat ze niet voldoende inspanningen levert om de staatsschuld terug te dringen.

De nieuwe Italiaanse regering, een coalitie van de links-populistische Vijfsterrenbeweging met de centrumlinkse Democratische Partij, vroeg de Europese Commissie de derde economie van de eurozone wat speelruimte te geven voor 2020 'vanwege de impact van ongewone gebeurtenissen'. 'Over dat verzoek om flexibiliteit zal de Europese Commissie zich later uitvoerig buigen', luidt het in de brief aan de bestuursploeg in Rome.

Net als België dienden Spanje en Portugal evenmin een volwaardige ontwerpbegroting in. De Portugezen trokken begin oktober naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Spanje doet dat op 10 november voor de vierde keer in vier jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud