nieuwsanalyse

Europa twist over coronaobligaties en eigen bazooka

Premier Sophie Wilmès vraagt Europees Raadsvoorzitter Charles Michel werk te maken van de gezamenlijke uitgifte van schuldpapier van de lidstaten. ©BELGA

België en acht zuidelijke landen dringen aan op de uitgifte van Europese corona-obligaties. Toch is het onwaarschijnlijk dat de Europese leiders donderdag het taboe op Europees schuldpapier doorbreken. Een akkoord over het inzetten van het Europees noodfonds ESM lijkt het hoogst haalbare.

Terwijl het Europees Parlement donderdag virtueel vergadert over de coronacrisis, binden de Europese leiders in een videoconferentie de strijd aan met de demonen van de eurocrisis: de 'religieuze' kloof tussen het rijke noorden en het arme zuiden van de Unie. 

Italië, Frankrijk en Spanje vragen Europese solidariteit. Ze zijn zwaar getroffen door de epidemie, maar samen met België flirtten ze ook al jaren met het Europese strafbankje voor hun begrotingswerk. Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk preken verantwoordelijkheid: het tijdelijk oprekken van de begrotingsregels tot daar aan toe, maar geen nieuwe instrumenten die alle druk leggen bij de sterke eurolanden. De erfenis van de eurocrisis bepaalt daar ook het nationale debat. Wij hebben de Europese regels wel gevolgd, onze banken gestabiliseerd en buffers aangelegd, argumenteren de noordelijken.

Corona-obligaties

Het is niet het moment voor grote ideologische en symbolische discussies. We moeten snel en effectief handelen.
Alexander De Croo
Minister van Financiën

De Belgische regering schoof woensdag op naar het zuidelijke kamp. De negen premiers van die groep, onder wie Sophie Wilmés (MR), vragen Europees Raadsvoorzitter Charles Michel 'te werken aan een instrument voor de gezamenlijke uitgifte van schuldpapier'. Ook minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) steunt Wilmès. 'Het is niet het moment voor grote ideologische en symbolische discussies. We moeten snel en effectief handelen.'

De uitgifte van gezamenlijk schuldpapier of euro-obligaties is een taboe voor de zuinigen, wegens de 'moral hazard'. De zuidelijke landen zouden achter de lage Duitse rente schuilen en hun eigen huiswerk vergeten. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz herhaalde dinsdagavond dat coronabonds moeilijk liggen en in elk geval langs het Duitse parlement moeten passeren. 

Maar in Duitsland groeit de steun voor meer solidariteit. Ook ECB-voorzitster Christine Lagarde vraagt de EU-leiders een 'eenmalige' uitgifte van schuldpapier voor het dekken van de gezondheidsuitgaven. Wilmès hoopt naar eigen zeggen een brug te slaan tussen solidariteit en verantwoordelijkheid, tussen de zuidelijke landen die alle schulden in één pot willen gooien en de noordelijke die de 'moral hazard' vrezen.

Noodfonds ESM

240
ESM-kredietlijn
Het Europees noodfonds ESM kan tot 240 miljard euro beschikbaar stellen voor preventieve kredietlijnen voor de lidstaten. België zou 8 tot 9 miljard euro kunnen tappen.

De kans dat de Europese leiders donderdag al die stap zetten, is zeer klein. De lidstaten kunnen zich nog makkelijk financieren en de renteverschillen binnen de eurozone, blijven beperkt. Wat wel op tafel ligt, is de inzet van het Europees noodfonds ESM in de vorm van preventieve kredietlijnen. Het ESM zou tot 240 miljard euro (van de 410 miljard beschikbare middelen) aanreiken. België zou tussen 8 en 9 miljard kunnen tappen. 

Mogelijk krijgen de ministers van Financiën een mandaat van de staats- en regeringsleiders om de looptijd, de terugbetalingstermijn en de voorwaarden voor het gebruik van die preventieve kredietlijn uit te tekenen. De Europese Commissie werkt intussen aan een noodfonds dat de uitbetaling van werkloosheidsvergoedingen garandeert.

De Europese Investeringsbank (EIB) wil een 'pandemie garantiefonds' opzetten van 25 miljard euro. Dankzij cofinanciering van de lidstaten en nationale ontwikkelingsbanken zou de EIB zo 200 miljard euro boven op de al toegezegde 40 miljard euro steun voor kmo's en midcaps kunnen genereren. Ook dat ligt ter discussie. De eurolanden willen niet dat de EIB daarvoor ook het noodfonds ESM aanspreekt.  

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud