Europa waarschuwt België voor te hoge schuld

De vraag is of EU-commissaris voor Financiën Pierre Moscovici België en andere landen onder strikter Europees toezicht zet. ©AFP

De regering-Michel heeft onvoldoende gedaan om de overheidsschuld af te bouwen, waarschuwt de Europese Commissie.

Als de Europese Commissie woensdag de jaarlijkse economische en begrotingsrapporten uitreikt, wordt België net als de voorbije jaren een deliberatiegeval. Dat blijkt uit een waarschuwingsbrief die de Commissie aan onze regering bezorgde en die De Tijd kon inkijken.

In die brief waarschuwt de Commissie dat ze een schuldenrapport van ons land laat opmaken. Zo’n rapport is de eerste stap naar een procedure voor een buitensporig tekort (EDP). In het verleden belandde ons land al eens op het strafbankje, waardoor de evolutie van onze begroting en de schuld streng in het oog worden gehouden. Als de nodige bijsturingen er niet komen, dreigt in principe een Europese boete.

België heeft volgens de Commissie onvoldoende gedaan om de begroting structureel bij te sturen. Het structureel begrotingstekort - dat losstaat van de evolutie van de conjunctuur - zakte vorig jaar niet en bleef hangen op 1,4 procent van het bruto binnenlands product of ruim 6 miljard euro. Daardoor zakt de overheidsschuld onvoldoende snel. De schuldgraad klokte vorig jaar af op 102 procent. Alleen Italië, Griekenland en Portugal doen slechter in Europa.

Belfius

In principe moet de Belgische schuldgraad elk jaar met 2 procentpunten dalen, maar vorig jaar slaagde ons land daar niet in. Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wijt dat aan het missen van de beursgang van de staatsbank Belfius. ‘Met een gedeeltelijke beursgang hadden we de schuldgraad verder kunnen terugdringen’, tweette hij. Zo wijst hij CD&V met de vinger, die de beursgang koppelde aan een vergoeding voor de Arco-coöperanten.

Kabinetsmedewerkers van de regering-Michel komen vandaag bijeen om het antwoord op de Europese brief te formuleren. De reactie zal wijzen op de talrijke hervormingen die zijn doorgevoerd, zoals de taxshift en de pensioenhervorming, en op het aangekondigde nationaal investeringspact.

Antwoord

Vanavond moet dat antwoord binnen zijn. Woensdag velt de Europese Commissie een oordeel over de begroting van de lidstaten. In Europese kringen is te horen dat België meer dan waarschijnlijk gedelibereerd wordt. ‘De Commissie is ontslagnemend en zal nu niet ingrijpen. Bovendien zal ze het niet aandurven ons land op het strafbankje te zetten, terwijl er geen regering is en de regeringsvorming zich als aartsmoeilijk aankondigt’, zegt een Belgische bron.

Niet alleen België, maar ook Cyprus, Frankrijk en Italië kregen een Europese waarschuwingsbrief. De Europese aandacht gaat in eerste instantie naar de budgettaire beeldenstormer Italië. De Italiaanse schuld, de tweede hoogste in de eurozone na die van Griekenland, stijgt in de plaats van te dalen. De regering-Conte veegde bovendien de eerdere begrotingsafspraken van tafel. Daardoor stijgt ook het begrotingstekort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud