Europees herstelfonds van 750 miljard euro

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen stelt een Europees herstelfonds voor. ©REUTERS

Europees Commissievoorzitter zet een herstelfonds op de been van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard in de vorm van transfers. België heeft daarin recht op 5,5 miljard subsidies.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, komt met een herstelfonds van 750 miljard euro om de economie van alle lidstaten na de coronacrisis te doen opveren. Het Europees herstelfonds vult tijdelijk de Europese meerjarenbegroting aan van zo'n 1.100 miljard euro voor de periode 2021-2027. 

Von der Leyen doet met dit plan een schep boven op het Frans-Duitse herstelplan van vorige week. Duits kanselier Angela Merkel en Frans president Emmanuel Macron hadden een fonds voorgesteld van 500 miljard euro met giften of transfers. De Commissie legt daar een pakket van 250 miljard euro aan goedkope leningen bovenop.

Voor dat herstelfonds haalt de Commissie geld op met de Europese meerjarenbegroting als onderpand en garanties van de 27 lidstaten. Dat kan als er een akkoord is met de EU-leiders en het Europees Parlement over het hele budgetpakket dat de Commissie vandaag voorlegt. Ook de nationale parlementen moeten hun goedkeuring geven.

Italië en Spanje

Er zijn ook cijfers bekend over de verdeling van het herstelgeld. België zal enkel transfers ontvangen, voor 5,48 miljard euro. Hetzelfde geldt voor Nederland, een van de belangrijke dwarsliggers voor transfers. Onze noorderburen hebben recht op 6,75 miljard euro aan giften.

De zuidelijke landen die het meest te lijden hebben onder de coronacrisis krijgen de grootste hap uit het herstelfonds. Italië is goed voor 81,8 miljard euro aan giften en bijna 91 miljard aan leningen; Spanje heeft recht op 77,3 miljard euro aan transfers en 63 miljard aan leningen. Polen is de derde grootste begunstigde met 37,7 miljard aan giften en 26 miljard aan leningen.

De bedragen zijn maximaal beschikbare enveloppes. Aan het geld zijn voorwaarden verbonden. De landen moeten hervormings- en investeringsplannen indienen. Die moeten in lijn zijn met de Europese prioriteiten van vergroening, digitalisering en het weerbaar maken van de economie. Ook moeten ze stroken met de economische aanbevelingen die de Commissie voor elke lidstaat uitvaardigt.

Financiering vanaf september

Voor de miljardenplannen zoekt de Commissie naar meer eigen middelen, zoals  een heffing op de omzet van multinationale bedrijven die voordeel halen uit de Europese interne markt, en een CO2-heffing op de invoer van vervuilende producten van buiten Europa. Dat om te vermijden dat lidstaten extra geld moeten ophoesten of in de uitgaven moeten knippen.

Een akkoord over eigen Europese inkomsten is dit jaar niet mogelijk. Om dit najaar geld voor herstel te kunnen voorschieten stelt de Commissie voor de huidige meerjarenbegroting, die tot eind 2020 loopt, op te trekken. Daarmee moeten de regeringen unaniem instemmen en ook het Europees Parlement moet akkoord gaan. De Commissie hoopt op een akkoord in juni of uiterlijk juli.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud