Europees Parlement maakt kleine vuist tegen China

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (l.) en de Chinese premier Li Keqiang tijdens een Chinees-Europese conferentie vorig jaar. ©EPA

Europa maakt een eerste vuist tegen de jacht op Europese kroonjuwelen door - vooral - Chinese staatsbedrijven. Het Europees halfrond keurde donderdag een nieuw wettelijk kader goed dat de screening van buitenlandse overnamepogingen mogelijk maakt.

Europese lidstaten reageren nu in verspreide slagorde op al dan niet verdekte overnamepogingen in strategische sectoren. Dat kan havens in ongewenste handen doen terechtkomen, de energievooziening bedreigen en gevoelige informatie of technologie kan op straat belanden.

Europarlementslid Ralph Packet (N-VA) vindt een ‘opengrenzenbeleid ook voor buitenlandse investeringen een slecht idee’. Hij pleit voor een ‘gezond evenwicht vinden tussen openheid en de bescherming van onze strategische sectoren’.

Een vijftiental Europese lidstaten beschikt nu al over een nationaal screeningmechanisme. Als België zoiets invoert, liggen de criteria klaar, zoals het recht op beroep bij een weigering van de investering en de bescherming van vertrouwelijke informatie. ‘Europa was tot nog toe weigerachtig om tussen te komen. Een kader zal samenwerking en transparantie verhogen’, zegt China-expert Charles Pommies van Allen&Overy.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud