Europees verbod op rietjes en plastic borden is een feit

©REUTERS

Er komt een verbod in de EU op plastic wegwerpartikelen waarvoor betaalbare alternatieven zijn, zoals rietjes, bestek en borden. Naar Europese normen kwam het verbod er snel: het eerste voorstel dateert van mei.

Het gaat om tien producten die het meest als zwerfvuil op de stranden en in de zee terechtkomen. Onderhandelaars van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-landen hebben woensdagochtend vroeg in Brussel een principeakkoord bereikt over de richtlijn.

Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod. De richtlijn bepaalt voorts dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.

Recycleren

De lidstaten moeten 90 procent van alle plastic flessen gescheiden inzamelen tegen 2029 en vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycleerd materiaal bestaan. Het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen wordt teruggedrongen.

Zodra het onderhandelingsresultaat formeel is afgestempeld, over ongeveer twee jaar, wordt de richtlijn van kracht.

Kerstcadeau

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans presenteerde in mei maatregelen in de strijd tegen wegwerpplastic. Hij is blij met 'het ambitieuze akkoord'. 'Deze overeenkomst helpt echt om mens en planeet te beschermen. Europeanen zijn zich ervan bewust dat plastic een enorm probleem is en de EU toont hier moed. Dit maakt ons een wereldleider in de aanpak van zwerfvuil.'

Bart Staes, Europees Parlementslid voor Groen, spreekt van 'een kerstcadeau voor het milieu.' Greenpeace noemt het verbod 'een fantastische stap in de strijd tegen het verstikkende monster dat wegwerpplastic heet'. De internationale milieuorganisatie roept overheden op er nu voor te zorgen 'dat grote plasticverbruikers als Coca-Cola en Unilever met doelstellingen komen om minder plastic te produceren.'

Ook de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux is tevreden. 'Deze maatregelen stimuleren bedrijven om zwerfafval te voorkomen en in te zetten op betere inzamelsystemen. Het is ook eerlijker dan de huidige situatie, waarbij de opruimkosten terechtkomen bij de gemeenten, en dus de belastingbetalers.'

Drankflessen

Afhaalbeheerfederatie Go4Circle reageert positief op het verplichte gebruik van gerecycleerde kunststoffen in plastic drankflessen. Het gaat dus niet alleen om PET, maar ook om drankflessen die andere plastics bevatten.

'Een broodnodige beslissing voor de afval- en recyclagesector die een belangrijk symbolisch precedent schept', reageert Go4Circle. 'Europa heeft begrepen dat een verplichting op het gebruik van gerecycleerde materialen nodig is om materialen na gebruik opnieuw in omloop te krijgen', zegt directeur Stany Vaes.

Sommige producenten en verpakkers doen dit vandaag al, zoals Spadel en Chaudfontaine.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud