Europese boete van 1,07 miljard voor valutakartel

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. ©AFP

De banken Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan en MUFG hadden twee kartels gevormd voor het verhandelen van valuta op de internationale markt.

Vijf banken hebben van de Europese Commissie een boete van samen 1,07 miljard euro gekregen omdat ze twee kartels vormden voor de handel in valuta op de internationale markt. Het gaat om Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan en MUFG (het vroegere Bank of Tokyo-Mitsubishi). UBS bracht het bestaan van de kartels aan het licht en ontsnapt aan een boete.

'Duidelijk signaal'

'Bedrijven en burgers hangen van banken af om geld te verhandelen zodat transacties in andere landen kunnen worden uitgevoerd', zegt Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. 'Elke dag worden op de valutamarkten miljarden euro's verhandeld. De boete moet het duidelijke signaal sturen dat de Commissie geen frauduleuze praktijken op de financiële markten tolereert.'

De grootste boete is voor Citigroup. Dat was maar bij een van de twee kartels betrokken, maar moet toch meer dan 310 miljoen euro ophoesten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect