'Europese budgetregels zijn veel te complex'

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra. ©ANP

De Europese begrotingsregels staan tot eind volgend jaar buitenspel door de coronacrisis. 'Gebruik die tijd voor geloofwaardiger regels die meer focussen op groei', is de boodschap van experts.

'De Europese begrotingsregels zijn nodeloos ingewikkeld. Het zou contraproductief zijn die regels in onveranderde vorm weer op te vissen', waarschuwt de European Fiscal Board, een onafhankelijk begrotingscomité dat de Europese Commissie adviseert. 'Er moet een blauwdruk klaarliggen op de dag dat de crisissituatie wordt opgeheven', zegt de Nederlander Roel Beetsma, die deel uitmaakt van het comité.

De Europese ministers van Financiën gebruikten bij het begin van de pandemie voor het eerst de 'ontsnappingsclausule' die de begrotingsregels tijdelijk tussen haakjes zet. Intussen is overeengekomen dat die uitzonderingssituatie nog voortduurt tot eind 2021. Ook budgettaire hardliners als de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra steunen dat uitstel.

De vereenvoudigde budgetregels moeten zich volgens de experts eerder toespitsen op de Europese schuldennorm.

De vereenvoudigde budgetregels moeten zich volgens de experts eerder toespitsen op de Europese schuldennorm. Landen met een schuld van meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) krijgen meer tijd in ruil voor een vermindering van de schuldenberg. De norm die het begrotingstekort beperkt tot maximaal 3 procent van het bbp zet aan tot makkelijke bezuinigingen en beschermt te weinig de investeringen. De experts pleiten ook voor een permanent Europees schokfonds, in het verlengde van het tijdelijke herstelfonds van 750 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud