Europese Commissie maakt zich op voor rechtszaak tegen AstraZeneca

©REUTERS

De Europese Commissie bereidt zich voor om een rechtszaak aan te spannen tegen het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca omdat de leveringsafspraken van coronavaccins niet worden nageleefd.

Een Europese diplomaat verduidelijkte aan de nieuwssite Politico dat de Commissie AstraZeneca wil verplichten de contractueel afgesproken vaccindosissen te leveren. Bedoeling is naar verluidt dat de Europese lidstaten deze week aangeven of ze een rechtszaak in gang zetten. Een meerderheid zou voor zijn.

De Commissie ligt al maanden op ramkoers met AstraZeneca omdat het bedrijf zijn afspraken niet naleeft. Eind maart had het 30 miljoen dosissen geleverd terwijl dat er 120 miljoen hadden moeten zijn. De gebrekkige leveringen vertraagden de vaccinatiecampagnes van de lidstaten.

Contract

AstraZeneca levert in het tweede kwartaal maar 70 miljoen van de afgesproken 180 miljoen dosissen. Eind juni zou het de 300 miljoen dosissen geleverd moeten hebben waarvan sprake is in het Europese contract, dat op 30 juni afloopt.

De Europese commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, liet zondag al verstaan dat het Europese contract met AstraZeneca mogelijk niet vernieuwd wordt vanwege de herhaaldelijke leveringsproblemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud