Advertentie

Europese Commissie na Google nu achter Gazprom aan

Alexei Miller, CEO van Gazprom, loopt in het vizier van Europa. ©AFP

De Europese Commissie start een procedure tegen de Russische aardgas-gigant Gazprom. De concurrentiewaakhond meent dat het bedrijf zijn dominante marktpositie heeft misbruikt in lidstaten in het oosten van Europa.

Volgens zakenkranten als Wall Street Journal en de Financial Times zou de Commissie woensdag het licht op groen zetten voor het versturen van de punten van bezwaar aan Gazprom. Dat is een belangrijke formele stap in een onderzoek naar mogelijke schendingen van de Europese concurrentieregels. Die procedure kan uiteindelijk leiden tot een boete van maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet.

De Commissie heeft in september 2012 een onderzoek geopend naar de handel en wandel van Gazprom in een aantal oostelijke lidstaten waar het bedrijf een dominante positie bekleedt. Het bedrijf werd er toen van verdacht de vrije doorstroom van gas onder lidstaten te hinderen, de diversificatie van de bevoorrading te belemmeren en klanten oneerlijke prijzen aan te rekenen door een koppeling van de gas- aan de olieprijs.

Krim

In een speech in Washington op donderdag, noemde Margrethe Vestager, eurocommissaris voor Mededinging, Gazprom niet, maar ze benadrukte wel dat ze werk gaat maken van energiebedrijven die 'de concurrentie schaden, energiestroom van het ene naar het andere Europees land blokkeren of dreigen met het toedraaien van de energiekraan.'

Drie jaar geleden viel de lancering van het onderzoek al in slechte aarde in Moskou en deze nieuwe stap in de procedure dreigt de reeds gespannen relaties tussen Rusland en Europa verder te verzuren. De Commissie en Gazprom voerden gesprekken over een schikking, maar die werden stopgezet na de Russische annexatie van de Krim. Gazprom zou volgens sommige bronnen nog steeds aansturen op een schikking.

Zowel Gazprom als de Europese Commissie weigeren commentaar te geven.

Gazprom-CEO reist naar Athene

Terwijl de Europese Commissie zijn pijlen richt op Gazprom, spreken Alexei Miller, CEO van Gazprom, en Grieks premier Tsipras elkaar dinsdag over 'de huidige prangende energievragen'. Dat bevestigde Gazproms woordvoerder Sergei Kuprianov.

Miller reist dinsdag naar Athene om te praten met Grieks premier en zijn minister van Energie Panagiotis Lafazanis. Het Russisch aardgasbedrijf zou plannen hebben voor een pijplijn die mogelijk door Griekenland loopt.

©EPA

Die pijplijn, 'Turkish Stream', waar Tsipras met Poetin (foto) over gesproken zou hebben eerder deze maand, ligt dinsdag opnieuw op tafel, weet The Moscow Times uit anonieme bron. Dat werd niet via officiële bron bevestigd. 

Volgens Der Spiegel gaat het zelfs verder en zullen Griekenland en Rusland de komende weken het verdrag in verband met 'Turkish Stream' ondertekenen. Vanaf 2019 brengt dat project Russisch aardgas via Griekenland tot in Europa.

Volgens The Moscow Times, overweegt Rusland om aan Griekenland nu al grote bedragen te geven voor het project, gebaseerd op voorspelde winsten die het project hen zou brengen. Griekenland lijkt onder de eisen van IMF en de EU te verstikken. De Russische steun zou Griekenland welgekomen begrotingsademruimte kunnen bieden. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud