Europese Commissie wil het bedrijven makkelijker maken om te verhuizen

Eurocommissaris Vera Jourova stelt de nieuwe regels voor. ©Anadolu Agency

Een vereenvoudigde registratieprocedure in alle lidstaten moet bedrijven stimuleren om hun kans te wagen in andere lidstaten. Als het gaat om misbruik of belastingontduiking, zou het verboden kunnen worden door nationale autoriteiten.

Bedrijven die binnen Europa willen verhuizen botsen nog vaak tegen allerlei muren en dat zorgt ervoor dat bedrijven nieuwe kansen in andere lidstaten niet grijpen. Daarom heeft de Europese Commissie nieuwe regels voorgesteld die het makkelijker moeten maken om te fuseren, op te splitsen of te verhuizen. De voorstellen moeten wel nog goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement.

Er komt een vereenvoudigde procedure om te verhuizen omdat er nu nog teveel uiteenlopende regels zijn overheen de lidstaten. De Commissie maakt zich sterk dat bedrijven tot 280 miljoen euro kunnen besparen over een periode van vijf jaar als ze niet meer geconfronteerd zullen worden met allerlei administratieve obstakels.

Een bijkomende besparing van 84 miljoen per jaar is mogelijk door het eengemaakte registratieprocedure online.

Bescherming

Eurocommissarissen Frans Timmermans (rechtstatengelijkheid) en Vera Jourova (justitie) benadrukken wel dat er tegelijkertijd ook aandacht gaat naar de bescherming van werknemers tegen allerlei vormen van misbruik. Transacties mogen bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor belastingontduiking of om de belangen van aandeelhouders, schuldeisers en werknemers te schenden. Als dit toch gebeurt, dan kunnen de nationale autoriteiten een verhuizing verbieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud