Europese consument ziet hemel opklaren

De Europese Consument ziet het weer zitten. - AFP ©AFP

Het vertrouwen van de Europese consument steeg in maart naar het niveau van voor de economische crisis. Het is andermaal een bewijs dat de economie van de eurozone zich herstelt.

Vrijdag publiceerde de Europese Commissie een eerste schatting van het consumentenvertrouwen in maart in de gehele eurozone en in de volledige EU van 28 lidstaten. Uit die cijfers blijkt dat de Europese consument blaakt van vertrouwen

De consumentenbarometer voor de eurozone stijgt van -12,7 naar -9,3 punten. Daarmee bereikt de barometer zijn hoogste peil sinds het najaar van 2007. De index klopt ook de voorspelling van economen van Bloomberg, die uitgingen van een stijging naar -12,3 punten. Ook het vertrouwen van de consument in de bredere Europese Unie bereikt sinds lang ongekende hoogtes, met een stijging van -9,3 naar -6,7 punten.

Dat beide indexen nog negatief zijn, verandert weinig aan dat positieve beeld. In de laatste tien jaar is er geen positief cijfer meer bereikt, zelfs niet in de economische hoogzomer in het begin van dit millennium. Beide indexen noteren boven hun langetermijngemiddelde van -12,3 punten. 

Het consumentenvertrouwen is traditioneel een sterke indicator voor de economische groei en die oogt dan ook positief. Voor het eerst in drie jaar zou de eurozone dit jaar groei neerzetten, volgens een gewogen analyse van Bloomberg een groei van 1,1 procent. 

Maar de positieve geluiden kunnen nog altijd in de kiem gesmoord worden. De eurozone kampt nog altijd met een torenhoge werkloosheid - in Griekenland een recordpercentagen van 27 procent - en een lage inflatie. Bovendien worstelt Europa geopolitiek gezien met de Krimcrisis. De Europese economie is traditioneel sterk verstrengeld met de Russische. De dreiging met economische sancties aan het adres van Moskou wordt dus een gewaagde onderneming.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud