Europese economie groeit opnieuw trager dan verwacht

Containers in de haven van Rotterdam, de grootste haven van de eurozone. ©ANP XTRA

De economische groei in de eurozone daalt in april voor de tweede maand op rij. De euro reageert negatief.

De hoop op een economische opleving heeft opnieuw een klap gekregen. De PMI-indicator, een maatstaf van de groei in de eurozone, daalde in april met 0,3 punt naar 51,3 punten, zegt het onderzoeksbureau IHS Markit. Dat is maar net boven de bodem van 51 punten die in januari werd bereikt. Economen hadden een lichte stijging van de indicator naar 51,8 punten voorspeld.

Dit is een koude lente.
Peter Vanden Houte
Hoofdeconoom ING België

'De start van het tweede kwartaal is een ontgoocheling', zegt Chris Williamson, de hoofdeconoom van IHS Markit, dat elke maand aankoopdirecteurs van 5.000 ondernemingen ondervraagt over het economisch klimaat. Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België, spreekt van een 'koude lente'.

De groeivertraging in april is te wijten aan de dienstensector. Het economisch klimaat in de industrie verbeterde voor het eerst in negen maanden, maar toch daalde de industriële activiteit voor de derde opeenvolgende maand.  

Bezorgdheid

Williamson: 'De nieuwe cijfers vergroten de bezorgdheid dat de economie er niet in slaagt op te veren nadat eenmalige factoren eind vorig jaar de economische activiteit hebben gedrukt. De econoom verwijst onder meer naar de negatieve impact van de nieuwe uitstootnormen voor de Duitse autosector. 'De peiling wijst op een kwartaalgroei van iets minder dan 0,2 procent.'

Ook sommige bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) vrezen dat de lage groei langer zal duren dan verwacht, meldde het persbureau Reuters eerder deze week. Ze vrezen dat het tweede halfjaar niet beter wordt dan het eerste. De studiedienst van de ECB ziet de economische groei vanaf de zomer aantrekken.

De euro en de langetermijnrente daalden na de publicatie van de tegenvallende PMI-indicator. De eenheidsmunt viel terug van 1,1295 naar 1,126 dollar. De Duitse tienjaarsrente daalt van 0,08 naar 0,05 procent en de Belgische van 0,52 naar 0,48 procent. Ook de Europese aandelenmarkten brokkelden af, maar herstelden later gedeeltelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud