Europese industrie houdt stand

De Europese industrie houdt goed stand. - Bloomberg ©Bloomberg

De fabrieken uit de eurozone houden bijzonder goed stand. Dat blijkt althans uit de maandelijkse PMI-index, die het vertrouwen onder aankoopdirecteuren meet. Vooral de prestatie van het zorgenkind Frankrijk is bemoedigend.

De PMI-index voor de eurozone oogt bemoedigend voor de maand februari. De index noteert op 53,2 punten, iets beter dan verwacht. Een aanvankelijke schatting ging uit van 53 punten. 

Bij een cijfer hoger dan 50 zijn er meer 'optimisten' onder de bevraagde aankoopdirecteurs dan pessimisten. Dat is nu dus het geval, maar de index valt wel licht terug ten opzichte van januari. Toen noteerde de index nog op 54 punten, het hoogste peil in 32 maanden. 

'De dip in de index herinnert ons aan het twijfelende karakter dat het Europese herstel heeft. We mogen evenwel niet uit het oog verliezen dat dit het tweede sterkste cijfer is in bijna 3 jaar,' aldus Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit, dat de index opstelt.

De licht neerwaartse knik is dus niet problematisch. Belangrijker is dat landen zoals Frankrijk, al langere tijd het economische zorgenkindje in de eurozone, aardig presteren. Het land heeft een individuele PMI-index van 49,7, het hoogste peil in vijf maanden. Tegelijk presteert Frankrijk beter dan de verwachte 48,5. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud