Europese inflatie stijgt onverwacht fors

De inflatie van de eurozone stijgt tot een ideale 1,9 procent, maar door (geo)politieke spanningen zal de stimulus naar alle waarschijnlijkheid niet snel worden afgebouwd. ©ANP XTRA

Met 1,9 procent inflatie in mei heeft de Europese Centrale Bank eindelijk haar doelstelling in zicht, maar politieke spanningen drukken de feestvreugde.

De inflatie van de eurozone stijgt tot 1,9 procent tegenover 1,2 procent vorige maand, het hoogste punt sinds april 2017. Dat is hoger dan de verwachte 1,6 procent.

De kerninflatie (zonder voeding, energie en tabak) stijgt van 0,7 naar 1,1 procent. Het inflatiespurtje komt er vooral dankzij de dure olie. Energie is nu jaar op jaar 6,1 procent duurder geworden, tegenover 2,6 procent in maart.

Dat lijkt een ideaal scenario voor de Europese Centrale Bank (ECB), die mikt op een inflatie van net onder de 2 procent, om zowel consumenten als ondernemers aan te sporen te spenderen.

Om de hardnekkig lage inflatie aan te jagen kocht de ECB de voorbije drie jaar voor meer dan 2.000 miljard euro schulden op, in de hoop zo de kredietverlening en de groei aan te zwengelen. Nu de inflatie verrassend snel weer in de buurt van de doelstelling komt, kan voorzitter Mario Draghi in theorie later dit jaar de stimulus laten uitdoven.

Toch kan het bereiken van die doelstelling volgens economen niet op een slechter moment vallen. Er zijn de vertraagde economische groei in de eurozone, de hoge olieprijzen, rond 80 dollar per vat, en de politieke impasse in Italië. Die joeg de Italiaanse rente de hoogte in en blies de vrees voor de besmetting van andere eurolanden nieuw leven in.

Deze inflatiesprong maskeert amper de onderliggende economische zwakte, waardoor de ECB minder snel overtuigd zal zijn om het beleid te normaliseren
Bert Colijn
Senior Economist ING

En dan is er nog Amerikaans president Donald Trump, die vandaag of morgen allicht importtarieven op Europees staal en aluminium aankondigt. Een escalerende handelsoorlog kan een extra hypotheek leggen op de groei.

'Deze inflatiesprong maskeert amper de onderliggende economische zwakte, waardoor de ECB minder snel overtuigd zal zijn om het beleid te normaliseren', concludeert ING-econoom Bert Colijn.

Verwacht wordt dat de ECB de kat uit de boom kijkt op de eerstvolgende vergadering in juni en ten vroegste pas in augustus een exitplan voor de stimulus aankondigt. Dat geeft Frankfurt wat meer tijd om in te schatten hoe duurzaam de inflatieopstoot is en hoeveel schade de Italiaanse politieke crisis berokkent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n