Advertentie

Europese jobmotor draait op volle toeren

Duitsers sleutelen aan de turbine van een windmolen. ©Bloomberg

Sinds 2011 was het vertrouwen van Europese ondernemers nooit zo hoog als de voorbije maand. De werkloosheid staat zelfs op het laagste peil in acht jaar.

Mario Draghi is een tevreden man. De Europese economische motor lijkt eindelijk weer op toeren te komen. Dat geeft de indruk dat de enorme geldinjectie die de voorzitter van de Europese Centrale Bank meer dan twee jaar geleden in gang heeft gezet, eindelijk vruchten afwerpt.

Het vertrouwen van Europese ondernemers was in jaren niet zo hoog. Het PMI-cijfer - een resultaat van een ondervraging bij ondernemers - stond in maart op 56,2 punten. In februari was dat nog 55,4. Alles boven 50 punten geeft aan dat de zaken er goed voor staan.

In Duitsland en Nederland is het vertrouwen het hoogst. Maar ook in Frankrijk en Italië groeit het positieve sentiment. Alleen Griekenland blijft het somber inzien, en scoort op de index onder 50. Ons land is niet opgenomen in de PMI-meting.

Bijna alle Duitsers aan het werk

Ook de werkloosheid doet het beste vermoeden voor Europa. Die daalde in februari tot 9,5 procent. In 2013 piekte het cijfer nog boven 12 procent.

9,5 procent
Het aantal Europese werklozen is weer onder de 10 procent gezakt.

Duitsland staat helemaal bovenaan met amper 3,9 procent werklozen. Ook hier bengelt Griekenland nog altijd achteraan, met een werkloosheidsgraad van 23,1 procent in december.

Deze week schroeft Draghi zijn maandelijkse geldinjectie terug van 80 naar 60 miljoen euro. Maar het programma stopzetten is nog niet aan de orde volgens de Italiaan. Het herstel mag dan wel zonneklaar zijn, de beoogde inflatie - net geen 2 procent - zou niet overeind blijven zonder hulp. De verwachte inflatie voor maart 2017 was volgens het statistiekbureau Eurostat 1,5 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud