Eurozone torst meer dan 10.000 miljard schulden

Wat begroting betreft heeft de Franse president Emmanuel Macron (l.) de Italiaanse premier Guiseppe Conte weinig lessen te geven ©AFP

Frankrijk, dat de jongste tijd de budgettaire teugels stevig vierde, heeft voor het eerst een grotere schuldenberg dan Italië.

De collectieve schuldenberg van de overheden in de eurozone is over het eerste kwartaal voor het eerst boven 10.000 miljard euro gestegen. Dat leert de jongste update van de cijferaars van Eurostat. De schulden belopen 85,9 procent van de economie van de muntunie. 

Het ultrasoepele beleid van de Europese Centrale Bank maakte het de overheden de voorbije jaren makkelijker om extra schulden aan te gaan. Niet alleen houdt ECB-voorzitter Mario Draghi al heel zijn ambtstermijn van acht jaar tot frustratie van de spaarders de rente ultralaag, maar tussen maart 2015 en eind 2018 kocht Frankfurt ook voor 2.600 miljard schulden - grotendeels staatspapier - op. Het blijkt een weinig succesvolle poging om de inflatie richting de doelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') te tillen.

Merk op dat de ECB volgens artikel 123 van het Europees verdrag overheden niet mag financieren. Dat omzeilde de centrale bank door de schulden niet op de 'primaire' markt te kopen, als de schatkisten met een uitgifte komen, maar wel 'tweedehands'. Maar uiteraard weten beleggers die schulden kopen bij uitgifte, dat ze die even later op de secundaire markt kunnen doorverkopen. 

De data van Eurostat leren ook dat Italië niet langer de grootste schuldenberg van Europa torst. Die uiterst twijfelachtige eer gaat nu naar Frankrijk. De Fransen hebben een schuld van 2.358,9 miljard opgestapeld, en geven zo voor het eerst nipt de Italianen het nakijken. Rome kijkt tegen 2.358,5 miljard schulden aan. 

Relatief gezien zijn de Franse schulden met 99,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) nog altijd een stuk kleiner dan de Italiaanse, die 134 procent van de lokale economie bedragen. Maar ook daar zijn de Italianen niet de Europese kampioen: de Griekse schuldgraad beloopt 181,9 procent. 

Let wel: de Fransen kunnen hun schuldenberg veel goedkoper dan de Italianen (her)financieren. De tienjaarsrente bedraagt op dit ogenblik 0,08 procent. 

Om hun geld voor tien jaar aan Rome toe te vertrouwen eisen beleggers 1,6 procent. Dat is wel een halvering vergeleken met afgelopen najaar, toen Rome op ramkoers zat met Europa én beleggers over het begrotingstekort.

Estland

De Europese Commissie heeft intussen de toon tegenover Italië flink gemilderd, mede omdat ook Parijs onder druk van de gele hesjes de budgettaire teugels heeft gevierd. Dat wekte grote ergernis van de Duitse Bundesbank, terwijl Italië Brussel beschuldigde met twee maten en twee gewichten te werken

Tussen de vele schuldenzondaars bevindt zich het exemplarische Estland. De Baltische staat heeft slechts 2 miljard schulden uitstaan, slechts 8 procent van het bbp. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud