Advertentie

Fitch knipt in Franse kredietscore

De Franse president, François Hollande ©AFP

Een ontsporende begroting en erg zwakke groeivooruitzichten. Die combinatie zet ratingbureau Fitch er toe aan in de kredietscore van Frankrijk te knippen.

Medio oktober had Fitch al gewaarschuwd dat een spoedige afwaardering tot de mogelijkheden behoorde, gezien de gebrekkige voortgang die de Franse regering boekt bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Stabiel

De verwachtingen voor de toekomst zijn volgens Fitch op basis van deze rating nu ‘stabiel’. Fitch: ‘De risico’s zijn het gevolg van de onzekere vooruitzichten voor de groei van de economie en de inflatie op de korte termijn en de groeiende twijfel aan de capaciteit van de overhead om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.’Onze voorspellingen op de middellange termijn zijn iets zwakker en de begrotingstekorten iets groter dan de officiële voorspellingen van de Franse regering’, voegt Fitch daar nog aan toe.

Stilstand

Frankrijk verloor in januari 2012 zijn onfeilbare AAA-status bij Fitch en sindsdien werd er steeds nadrukkelijker gespeculeerd op een verdere downgrade van AA+ naar AA.De Franse economie heeft de afgelopen drie jaar stilgestaan. Het BBP groeide nauwelijks. De Europese Commissie is ondertussen ontevreden over de Franse inspanningen om het begrotingstekort te beperken. ‘Verdere hervormingen zijn noodzakelijk’, klonk het gisteren nog streng.

Impact

Echt veel impact zal de ratingknip waarschijnlijk niet hebben op de rente die Parijs op zijn schuldenberg van meer dan 2.000 miljard euro moet betalen. De Franse tienjaarsrente tuimelde vrijdag naar 0,9 procent, een vers diepterecord.

ECB

Beleggers zetten er steeds meer op dat dat de Europese Centrale Bank begin 2015 zal starten met de bulkinkoop van staatsobligaties om de dreigende deflatie te bestrijden. Die kans is nog toegekomen nu het jongste wapen van de ECB, de 'TLTRO', niet de verhoopte boost aan de kredietverlening gaf. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud