Advertentie
Advertentie

Frankrijk beschermt technologiebedrijven tegen overnames

Een robot op de techconferentie Viva in Parijs. De regering van president Macron is erop gebrand om de 'Frenchtech' in franse handen te houden. ©REUTERS

Frankrijk gaat de lijst van ‘strategische sectoren’ uitbreiden naar diverse techsectoren. Bedrijven uit die sectoren moeten de goedkeuring van de overheid krijgen om verkocht te worden aan buitenlandse bedrijven.

‘We moeten alle instrumenten bijeenbrengen die nodig zijn om de Franse belangen te beschermen, net zoals China en de VS al lang doen’, zei de Franse premier Edouard Philippe vandaag.

Op de lijst van beschermde sectoren komen voortaan ook artificiële intelligentie, ruimtevaart, gegevensopslag en halfgeleiders. Bedrijven die in die sectoren actief zijn, moeten de goedkeuring van de overheid krijgen voor ze aan een buitenlandse overnemer worden verkocht. De staat kan zo’n transactie blokkeren indien de openbare orde, de openbare veiligheid of de nationale defensie bedreigd worden.

De zogenaamde Pacte-wet (Plan d'action pour la croissance et la transformation des entreprises) waarin de nieuwe maatregelen staan, wordt op 18 april voorgelegd aan de Franse ministerraad.

Philippe preciseerde dat buitenlandse overnames in principe wel kunnen, maar dat er ook voorwaarden kunnen worden opgelegd die zullen worden opgevolgd door een externe audit. Bij niet-naleving kunnen sancties worden opgelegd.

De Franse regering wil ook het juridische kader versoepelen om zogenaamde ‘gouden aandelen’ toe te kennen aan de overheid. Zo’n gouden aandeel komt neer op een soort veto-recht in het bestuur van een bedrijf, om het algemeen belang te kunnen waarborgen.

Parijs broedt ook op andere maatregelen om Franse bedrijven te verankeren. Het overheidsfonds Bpifrance en het agentschap dat de staatsbelangen beheert krijgen extra middelen om start-ups in Franse handen te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud