Frans-Britse zeeslag om sint-jakobsschelpen

De Franse boten probeerden de Engelse te rammen. ©France 3 / YouTube

De Fransen wilden de Britten verhinderen om in Normandische wateren op sint-jakobsschelpen te vissen.

De Franse overheid verbiedt haar vissers om de lekkernij tussen 15 mei en 1 oktober te vangen, om de dieren voldoende tijd te geven zich voort te planten en zo het bestand op peil te houden. De Britse vissers zijn niet aan dat vangstverbod gebonden en mogen de schelpdieren wel opvissen.

40
boten
Naar schatting veertig Franse boten hadden zich dinsdag in de baai van de Seine verzameld om de Britse vissers te verjagen.

Het probleem is niet nieuw en leidt elk jaar weer tot spanningen, maar de voorbije jaren konden beide landen altijd een regeling uitwerken.

Dit jaar lukte dat niet, en dus werd de ruzie op open zee uitgevochten. Naar schatting veertig Franse boten hadden zich dinsdag in de baai van de Seine verzameld om de Britse vissers te verjagen.

Op videobeelden is te zien hoe de Franse vissers een vijftal Britse vaartuigen ramden. Ze bestookten de schepen ook met vuurwerk, stenen en andere voorwerpen. De Britten hergroepeerden zich daarna om op hun beurt de tegenaanval in te zetten. Op dat moment kwam de Franse kustwacht tussenbeide om de partijen uit elkaar te halen.

Het verslag van de 'schelpenoorlog' van de Franse zender France 3

Juridisch gezien zijn de Britten in hun recht omdat de visgronden in internationale wateren liggen, meer dan 12 zeemijl van de Franse kust. Daar kan Frankrijk zijn visverbod niet afdwingen voor schepen uit een ander land. De Franse vissers zien dat als oneerlijke concurrentie en zeggen dat de Britten roofbouw plegen op de sint-jakobsschelp.

Brexit

De Europese Commissie heeft beide landen woensdag opgeroepen het conflict in der minne te regelen, ‘zoals dat in het verleden altijd gebeurde’.

Het conflict geeft al een voorproefje van wat de visserijsector te wachten staat als het Verenigd Koninkrijk eind maart de Europese Unie verlaat. Brussel stuurt aan op het behoud van de Europees afgesproken vangstquota in internationale wateren, maar de Britse visserijsector en veel Britse politici willen van die beperkingen af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect