Frans-Nederlandse steun voor Europees strijdplan tegen Big Tech

Techreuzen als Facebook, maar ook Google of Amazon, liggen wegens hun dominantie al langer onder vuur in Europa en de Verenigde Staten. ©REUTERS

Frankrijk en Nederland zetten mee hun schouders onder het plan van de Europese Unie om de macht van Big Tech in te perken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Frankrijk en Nederland steunen de plannen van de Europese Unie om de macht van Big Tech, genre Amazon, Apple, Facebook en Google, aan te pakken. Cédric O en Mona Keijzer, respectievelijk de bevoegde Franse en Nederlandse staatssecretarissen voor Digitalisering, ondertekenden een document dat de regulatoren in Brussel oproept tot actie.

'Opbreken grote techbedrijven een mogelijkheid'

De voorstanders van het inperken van de (al)macht van Big Tech roepen zelfs op om grote webplatformen op te breken om hun dominante positie af te zwakken en zuurstof te geven aan kleinere rivalen. Keijzer liet verstaan dat Europese regulatoren in de eerste plaats moeten garanderen dat onlineplatformen niet te groot worden.

Maar ze voegde er ook aan toe dat ‘het opbreken van grote techbedrijven een mogelijkheid kan zijn'. Ook haar Franse evenknie O zegt dat het opbreken van techreuzen op tafel ligt, maar dat het ‘de ultieme remedie’ is.

De Frans-Nederlandse steun komt er op een moment dat de EU nieuwe regels aan het opmaken is om grote onlineplatformen te reguleren, vooral Amerikaanse. Europese regulatoren zetten criteria uit die tot 20 techreuzen, inclusief Facebook en Google, kunnen treffen met nieuwe en strengere regels. Ook in de Verenigde Staten leggen politici Big Tech al langer het vuur aan de schenen wegens hun te grote dominantie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud