Frans spoorverkeer maandag en dinsdag in de knoop

Het spoorverkeer in Frankrijk zal maandag en dinsdag problemen ondervinden door de pensioenprotesten. ©REUTERS

In Frankrijk zal het spoorverkeer sterk verstoord worden door de staking tegen de hervorming van de pensioenen.

Dat deelde de directie van de Franse spoormaatschappij SNCF zondag mee. Ze raadt reizigers aan om hun verplaatsingen met de trein in de mate van het mogelijke te beperken. 'Maandag zal nog een zeer moeilijke dag worden voor onze passagiers, want het spoornet zal nog heel sterk verstoord zijn', zo verklaarde woordvoerster Agnès Ogier zondag.

Algemeen gaat de SNCF ervan uit dat '15 tot 20 procent' van de treinen zal rijden. Dat is al iets beter dan vorige week, maar nog steeds verre van een normale dienstverlening. De woordvoerster vreest vooral problemen in de regio van Parijs, waar slechts één op vijf treinen zal rijden. Ook de TGV-verbindingen en het internationale vervoer zal nog steeds sterk verstoord zijn.

42 pensioenstelsels

Ook dinsdag verwacht de SNCF niet meteen beterschap. Dan is er een nieuwe algemene stakingsdag. Donderdag kwamen al minstens 800.000 mensen op straat om te betogen tegen de geplande hervorming van de Franse pensioenen. Momenteel zijn er in Frankrijk 42 verschillende pensioenstelsels, terwijl de regering naar één uniform systeem met punten wil. Dat is volgens de regering rechtvaardiger, maar tegenstanders vrezen vooral lagere uitkeringen.

'Als we vandaag geen ernstige, diepgaande en progressieve hervorming doen, dan zal morgen iemand anders een echt brutale hervorming doen', waarschuwde premier Edouard Philippe de stakers. Philippe overlegt zondagavond met president Emmanuel Macron. Secretaris-generaal Philippe Martinez van de vakbond CGT geeft geen krimp. 'We houden vol tot de hervorming met pensioen gaat', zei hij zondag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud