Advertentie
Advertentie

Franse economie valt weer stil

De Franse president François Hollande ©REUTERS

Na een groeispurtje in de winter was het voor Frankrijk in de lente weer 'business as usual' met een economische 'surplace'. Ook de economische groei in de eurozone vertraagde.

Frankrijk, na Duitsland de grootste economie van de eurozone, slaagt er maar niet in de motor weer aan de praat te krijgen. Volgens de cijferaars van het INSEE kwam de economie in het tweede kwartaal abrupt tot stilstand, na een zeldzame groeispurt van 0,7 procent in het eerste kwartaal.

©Tijd Multimedia

Economen hadden al gewaarschuwd dat het groeispurtje deze winter niet duurzaam was. De consumptie kreeg toen een eenmalige boost door een scherpe daling van de olieprijs en een opbouw van de voorraden. Die factoren vielen in het tweede kwartaal weg: de toename van gezinsconsumptie viel scherp terug van 0,9 naar 0,1 procent.

En doordat bedrijven op hun tijdens het eerste kwartaal gestockeerde schappen teerden, roomden de bedrijfsvoorraden de groei met 0,4 procentpunt af. Dat deed de bijdrage van de netto-uitvoer (plus 0,3 procentpunt) en de binnenlandse vraag (een plusje van 0,1 procentpunt) volledig teniet.

Duitsland

Duitsland zag de groei in de lente versnellen, maar minder fors dan verwacht: het bruto binnenlands product dikte volgens de statistici van Destatis met 0,4 procent aan, tegenover 0,3 procent in het eerste kwartaal. Economen hadden echter op 0,5 procent groei gehoopt.

'Duitsland blijft een bijna saai baken van betrouwbaarheid', stelt ING-econoom Carsten Brzeski. Toch zet hij ook een kanttekening bij de Duitse groei. 'Dat bodemrentes, goedkope energie en een goedkope euro niet tot een sterkere expansie hebben geleid, toont aan dat Duitsland aan het eind gekomen is van een lange periode van groei dankzij eerder doorgevoerde structurele hervormingen'. 

Nederland

Nederland, de vijfde economie van de eurozone, wist evenmin uit te pakken met schitterende cijfers voor april-junie. De economie was in het tweede kwartaal 0,1 procent groter dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De groei was daarmee aanzienlijk beperkter dan in het eerste kwartaal, toen een plus van 0,6 procent werd gemeten.

De groei werd afgelopen kwartaal vooral gedrukt door de afname van de gasproductie. De Nederlandse regering draaide de gaskraan gedeeltelijk dicht om het risico van aardbevingen in Groningen te verkleinen. Daardoor daalde de export van gas, terwijl de invoer steeg.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleef het economische beeld verder gunstig, met positieve bijdrages van de consumptie, de investeringen en de export. De Nederlandse economie is nu min of meer terug op het niveau van voor de economische crisis, die zeven jaar geleden losbrak.

Groeikampioen

Opmerkelijk: Spanje is nu de onbetwiste groeikampioen in de eurozone. Het Zuid-Europese land werkt zich in verrassend snel tempo uit de diepe crisis en boekte in de lente met 1 procent de sterkste groei in acht jaar. Ook Griekenland verraste in het tweede kwartaal, maar dat lijkt maar uitstel van executie: in het derde kwartaal wacht het land een forse krimp, door de invoering van kapitaalcontroles vanaf 29 juni. 

Maar die sterke prestaties van de Spaanse en Griekse economie konden niet voorkomen dat de economische groei in de eurozone vertraagde. Tijdens de periode april-juni was kwartaal op kwartaal sprake van een klim van 0,3 procent. Economen hadden een groei van 0,4 procent voorspeld, net zoals tijdens de eerste drie maanden van 2015.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud