Franse minister: ‘Europa dient Chinese belangen'

©AFP

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire noemt de afwijzing door de Europese Commissie van een grote Frans-Duitse treinfusie ‘een vergissing die de belangen van China zal dienen’.

Ze heeft het nog niet officieel bekendgemaakt, maar de Europese Commissie zal de fusie van de treinactiviteiten van het Duitse Siemens met de Franse treinbouwer Alstom verwerpen.

Le Maire geeft dat ook toe in een interview met de Franse radiozender France 2. ‘Ik denk dat het spel gespeeld is’, zei hij woensdagochtend. ‘Ik betreur dat ten zeerste, want ik beschouw deze beslissing als een economische vergissing.’ Le Maire had het ook over een ‘politieke fout’ die Europa verzwakt.

Te dominant

Parijs en Berlijn vinden dat een grote Europese treinbouwer de beste manier is om een Europese topspeler op de wereldmarkt te hebben die de strijd aankan met de concurrentie uit China. Alleen het Chinese CRRC zou groter zijn dan een fusiebedrijf van de twee treinbouwers.

De Europese Commissie is het daar niet mee eens. Zij vreest dat de nieuwe groep een te dominante positie zal innemen op de Europese markt voor spoorsignalisatie en hogesnelheidstreinen, wat ten koste gaat van kleinere bedrijven en de consumenten. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei ook dat er geen favoritisme mag zijn bij mededingingsbeslissingen.

Siemens bouwt de Duitse ICE-hogesnelheidstreinen, Alstom de Franse TGV's. Siemens bouwt ook onder meer de Desiro-treinstellen van de NMBS en de nieuwste Eurostar-treinen. Alstom heeft dan weer een belangrijke vestiging voor spoorsignalisatie en -beveiliging en tractiesystemen in Charleroi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud