Franse premier bevriest belastingverhoging op brandstoffen

De Franse premier Edouard Philippe. ©AFP

De gele hesjes lijken na meer dan twee weken van protest hun slag thuis te halen.

De Franse regering schort de belastingverhogingen op brandstoffen met zes maanden op. Dat meldt de Franse premier Edouard Philippe dinsdag. Ook de tarieven voor gas en elektriciteit worden tijdens de winter niet verhoogd. Philippe wil zo het ongenoegen van de gele hesjes temperen.

Normaal gezien was op 1 januari een speciale groene brandstoftaks van 6,5 eurocent per liter op diesel en van 2,9 eurocent per liter op benzine gepland. 'Geen enkele belasting is het waard om de eenheid van de natie in gevaar te brengen', zei Philippe. 'Je moet doof zijn om de boosheid van de Fransen niet te horen. Deze beslissingen, die onmiddellijk van kracht worden, moeten de kalmte laten terugkeren.'

De vraag is of de bevriezing van de brandstoftaksen de gemoederen zal bedaren. 'We zijn niet blij met een kruimel', zei actievoerder Benjamin Cauchy op BFMTV. 'Het Franse volk wil het volledige stokbrood.'

Geen overleg met gele hesjes

Het protest van de gele hesjes duurt al meer dan twee weken en leidde tot blokkades, grote demonstraties en uitbarstingen van geweld. Dit weekend trokken de demonstranten een spoor van vernieling door Parijs. Wat begon als een protest tegen de hoge brandstoffenprijzen groeide uit tot een aanklacht tegen het moderne kosmopolitische beleid van de Franse president Emmanuel Macron, dat vooral afgestemd is op de bewoners van de grote steden. De actievoerders eisen nu ook hogere lonen, meer overheidsuitgaven en lagere belastingen.

Maar de spontane protestbeweging lijkt steeds meer moeite te hebben om zich te organiseren. Het kantoor van de premier bevestigde dat het overleg met een delegatie van de gele hesjes dinsdagnamiddag is geannuleerd. Het merendeel van de delegatie had laten weten om veiligheidsredenen niet naar het overleg te komen. Ze krijgen doodsbedreigingen van de andere demonstranten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect