Franse premier vaag over besparingen

De Franse premier Jean-Marc Ayrault - Foto Reuters

De Franse regering van premier Jean-Marc Ayrault zet in op 'een nationaal pact voor groei, competitiviteit en werkgelegenheid'. Dat stelt Ayrault in zijn 'algemene beleidsverklaring'. Hoe hij de oplopende staatsschuld en het begrotingstekort wil indijken, blijft echter vaag. Speerpunt wordt een verhoogde belasting op kapitaal en op de allerrijksten.

Waarnemers bleven op hun honger zitten bij de speech van Ayrault. 'Dit geeft geen duidelijk beeld op de Franse strategie om een antwoord te bieden aan de trage groei, de hoge staatsschuld en de stijgende werkloosheid', klinkt het bij ING-econoom Manuel Maleki.

Vooral de afbrokkelende industriële sector is een belangrijke factor in de werkloosheidscijfers. 'In 10 jaar tijd is het aandeel van de industrie in de Franse productie gehalveerd en zij er 750.000 industriële banen verloren gegaan', aldus Ayrault. 'Mijn regering wil paal en perk stellen aan dit verval!'

Hoe dat moet gebeuren, werd evenwel niet duidelijk. 'Een plan voor een industriële herovering zal binnenkort voorgesteld worden', vervolgde Ayrault. Maar hij ziet het grootser. Het herstel van de productiviteit zal betrekking hebben op 'alle economische sectoren: diensten, industrie, landbouw, voedingsindustrie, maritieme economie, toerisme en cultuur, digitale economie, onderzoek en de sociale en solidaire economie'.

Begrotingscontrole

Hoogdravende woorden, die echter te weinig concreet worden voor economen. Die maken zich zorgen over de impact van de weinige maatregelen die wel al duidelijk zijn. Het gaat dan om de nieuwe belastingen, maar Maleki maakt tobt over het engagement om niet te raken aan het huidige aantal ambtenaren.

De Franse ministers steken woensdag om 10 uur koppen bij elkaar steken om 7 à 10 miljard nieuwe inkomsten of besparingen te 'vinden'. Doel is het tekort dit jaar tot 4,5 procent van bruto binnenlands product (bbp) terugdringen en zo op koers te blijven voor een tekort van 3 procent in 2013.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud