Franse topindustrieel spelt Parijs de les

Air Liquide-CEO Benoit Potier ©AFP

Franse bedrijven doen het beter buiten dan binnen de landsgrenzen. Daar moet Parijs dringend lessen uit trekken, stelt de Franse topindustrieel Benoît Potier.

Als nieuwjaarsboodschap aan de Franse president François Hollande kan het interview van de Franse topindustrieel Benoît Potier met de Britse zakenkrant Financial Times tellen. Potier is sinds 2006 CEO van Air Liquide, wereldmarktleider in industriële gassen en met 50.000 werknemers één van de grootste industriële werkgevers van de eurozone. Potier is ook voorzitter van de Europese rondetafel van industriëlen (ERT), de belangenvereniging van de Europese verwerkende nijverheid.

'Franse bedrijven doen het uitstekend buiten Frankrijk en dat is een uitstekend voorbeeld van wat we kunnen bereiken', zei Potier in de marge van een Parijse technologieconferentie, waar Air Liquide één van de eerste op waterstof aangedreven elektrische fietsen voorstelde. 'Waarom kunnen we in Frankrijk niet de omgeving creëren die we elders in de wereld aantreffen?'

Voor Potier zijn de grootste pijnpunten die Parijs moet aanpakken de verstarde arbeidsmarkt en het belastingssysteem. 'We moeten durven aanvaarden dat Frankrijk verandering nodig heeft', stelt de CEO.

Dat geldt overigens ook voor Brussel. De Europese Unie moet voor Potier werk maken van een coherente aanpak van het energiebeleid en een eengemaakte digitale markt creëren. Het investeringsproject van 315 miljard die Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ontvouwde is volgens de Air Liquide-CEO 'welkom', maar zet niettemin de kar voor het paard omdat er geen strategische visie achter steekt. 'De financiering is niet het probleem. Dat zou normaal gezien op de tweede plaats moeten komen. Als bedrijven een plan maken, dan gaan ze niet eerst bij de raad van bestuur de financiering uitleggen.'

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud