Franse werkloosheid op nieuw record

Werkzoekenden schuiven aan bij 'pôle emploi', de nationale tewerkstellingsdienst in Frankrijk ©AFP

Het aantal mensen dat in Frankrijk zonder werk zit, is in november nog maar eens toegenomen. Liefst 3,488 miljoen Fransen waren vorige maand op zoek naar een andere job. President Hollande slaagt er nog steeds niet in het tij te keren.

In november kwamen er nog eens 27.400 werklozen bij, een stijging met 0,8 procent, maakte het ministerie van Arbeid bekend.

De cijfers hebben alleen betrekking op voltijdse werklozen, de zogenaamde ‘catégorie A’. Daarnaast zijn ook heel wat mensen die op zoek zijn naar een deeltijdse baan, de ‘catégories B et C’. Hun aantal is in november wel lichtjes gedaald (met respectievelijk 0,1 en 0,5 procent). Worden zij er bij geteld, dan stijgt het werklozenleger tot 5,176 miljoen Fransen.

Sinds president François Hollande tweeëenhalf jaar geleden aan de macht kwam, is de werkloosheid bijna voortdurend toegenomen – op een korte periode van drie maanden na. De Franse economie blijft ter plaatse trappelen en besparingen bij het zware overheidsapparaat maken de toestand nog wat erger. Vorige maand zei Hollande dat hij zich niet herverkiesbaar zal stellen in 2017 als de arbeidsmarkt tegen dan niet is verbeterd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud