Advertentie

G7 spreidt bedje voor wereldwijde minimumtaks van 15 procent

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. ©REUTERS

Een Amerikaans compromisvoorstel brengt een wereldwijd belastingakkoord nu wel heel dichtbij. Een fysieke top van de ministers van Financiën van de G7 eind volgende week moet een cruciale doorbraak in dit aanslepende dossier opleveren.

Al jaren praten zo'n 140 landen in het kader van de rijkelandenclub OESO over een grondige belastinghervorming. Die gesprekken lopen over twee aparte sporen. Een wereldwijde minimumtaks moet vermijden dat bedrijven hun winsten wegsluizen naar belastingparadijzen. Daarnaast moeten grote, multinationale digitale bedrijven, zoals Google en de webwinkel Amazon, belast worden op hun verkoop in alle landen waar ze klanten bedienen en niet alleen waar hun hoofdkantoor zich bevindt.

De essentie

  • Een internationaal akkoord is in de maak over een wereldwijde minimumbelasting van 15 procent op bedrijven.
  • De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen lanceerde het voorstel.
  • De kwestie staat op de agenda van de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7 volgende week in Londen.
  • Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk willen ook een deel van de winst van de grote techbedrijven kunnen belasten.

In april gooide de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen een ballonnetje op dat het OESO-overleg een nieuwe adem gaf. Yellen pleitte voor een wereldwijde minimumbelasting van 21 procent: die moet de 'race naar de bodem' van de schatkist die al decennia aan de gang is stoppen. Onderzoek van de econoom Gabriel Zucman toont aan dat de belastingen op bedrijven op wereldschaal meer dan halveerden in 40 jaar: van 45 procent naar 20 procent.

Van 21 naar 15 procent

De Franse en Duitse ministers van Financiën, Bruno Le Maire en Olaf Scholz, gaven al snel hun zegen aan die 'historische kans' op een internationale belastinghervorming. Maar kleine Europese landen die van lage belastingen hun bedrijfsmodel maken, zoals Ierland, gaven tegengas. De Ierse minister van Financiën, Paschal Donohoe, zei te vrezen dat zo'n wereldwijde minimumbelasting in het voordeel van de grote landen speelt. Tot Yellens ballonnetje werd in de OESO gesproken over een belastingvoet van om en bij 13 procent. Dat is veel dichter in de buurt van de reële belastingvoet van 12,5 procent in Ierland.

Frankrijk en Duitsland zien een 'historische kans' voor een internationale belastinghervorming. Maar het kleine Ierland geeft tegengas.

Twee weken geleden kwam Yellen met een nieuw ballonnetje: een minimumtaks van 15 procent in plaats van 21 procent. Die zet kan Donohoe voorlopig niet overtuigen, maar heeft wel meer kans op slagen. De Amerikaanse president Joe Biden heeft dat belastinggeld bovendien nodig om zijn miljardenplannen voor infrastructuur en herstel te financieren.

Een internationale taksdeal moet het Amerikaanse Congres over de streep trekken. Daarom houden Yellen en co. de druk hoog. In Europese kringen wordt gerekend op een nakende doorbraak. Die eerste stap komt er in de club van rijke landen, de G7. Vrijdag is er een video-overleg gepland tussen de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G7, in de aanloop naar een fysieke top op 4 en 5 juni in Londen.

Digitale belasting

Yellen zal in Londen niet op zware tegenstand stuiten. Aan Europese kant zitten Frankrijk, Duitsland en Italië helemaal op haar lijn; ook Canada en Japan behoren tot de club gelijkgezinden. De Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, is het minst enthousiast. Niet dat Sunak tegen die minimumbelasting van 15 procent is. Voor de regering van Boris Johnson ligt de klemtoon op het belasten van de grote digitale bedrijven die monsterwinsten maakten tijdens de pandemie.

Onder Amerikaanse druk is de discussie over het verschuiven van belastingen van digitale bedrijven beperkt tot een honderdtal grote multinationale ondernemingen. Maar de bezorgdheid over de vrijbuiters van big tech speelt ook in de Europese lidstaten. Vooral omdat nu een lappendeken van verschillende nationale digitaksen is ontstaan. Yellen zal ook in dat belastingdossier uit haar kot moeten komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud