Geen 'free lunch' meer voor Italiaanse politici

Lega Nord-parlementsleden protesteren tegen de besparingsmaatregelen van de overheid (foto: Reuters)

Italië staat op een streng financieel dieet en dat zullen ook de parlementsleden geweten hebben. Vanaf 2012 verliezen ze een van hun kostbare privileges: een lunch aan spotprijzen.

Volksvertegenwoordigers en senatoren kunnen voor een natje en een droogje in de restaurants van beide kamers van het parlement terecht. En dat voor een spotprijs. Dat leert een blik op de menukaart. Een spaghetti met ansjovis? 1,60 euro. Een omelet met kaas? 2,68 euro. Gegrilde zwaardvis? 3,55 euro.

Een golf van verontwaardiging stak enkele maanden geleden dan ook de kop op onder de Italiaanse bevolking toen de parlementaire menukaart in de pers uitlekte.

De Italianen vonden het niet kunnen dat hun politici amper in de buidel moesten tasten voor hun lunch terwijl heel wat Italianen de buikriem fors moesten aanhalen door een reeks besparingsmaatregelen.

Het protest van de bevolking blijft niet zonder gevolg. Vanaf 2012 gelden nieuwe regels voor de parlementaire lunches. De volksvertegenwoordigers kunnen voortaan enkel nog terecht in een zelfbedieningsrestaurant. En ze zullen 10 tot 12 euro mogen neertellen voor een lunch. Met de maatregel zou de Kamer 4 tot  5 miljoen euro per jaar kunnen besparen.

De senatoren ontspringen de dans evenmin. Hun restaurant met vijfsterrenservice blijft open maar de prijzen op de menukaart gaan fors omhoog. Voor een volledige maaltijd zullen de senatoren voortaan 30 euro veil moeten hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud