Advertentie

Gezinnen rijker dan voor de crisis

©Bloomberg

De Europese gezinnen zijn samen opnieuw rijker dan voor de financiële crisis. Maar die rijkdom is niet echt gelijk verdeeld, zo blijkt uit het eerste Wealth Report Europe van de Zwitserse zakenbank Julius Baer.

Vorig jaar beschikten de Europese gezinnen over een gezamenlijk vermogen van 56.000 miljard euro, dat is 1,7 procent meer dan het jaar voordien. Maar die gecumuleerde groei verbergt uiteraard grote verschillen, zo blijkt uit het rapport. Zo werden Zwitserse en Duitse gezinnen resp. 1.000 en 2.000 miljard rijker terwijl de Spaanse en Griekse resp. 28 en 23 procent armer werden tot resp. 1.400 en 169 miljard.

Het onderzoek van de bank leert ook dat twee derden van de Europese rijkdom samengebald zit in de vier grootste economieën, met name Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, verbazingwekkend is dat niet. Ook niet dat Luxemburg en Zwitserland het hoogst scoren met resp. vermogens van 432.000 en 394.600 euro.

Die twee steken dus met kop en schouder uit boven het Europese gemiddelde van 167.000 euro, de gemiddelde Spanjaard (92.300) en Griek (58.900) brengen het er duidelijk minder goed van af. Maar die ongelijkheid bestaat niet enkel tussen de landen van Europa, ook binnen elk land afzonderlijk is de vermogenskloof groot.

Tien procent van de Europese gezinnen beschikt over de helft van de globale rijkdom, de sterkste concentratie van superrijken vinden we in Oostenrijk en Duitsland waar resp. 40 en 35 procent van het vermogen in handen is van slechts één procent van de gezinnen. In Nederland, het VK en Griekenland is die kloof dan weer het kleinst (één procent bezit 15 procent).

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud