Advertentie

Grieken azen op een lichtere schuldenlast

©AFP

Het is vandaag opnieuw D-day voor de Grieken. De eurolanden moeten een scenario opstellen om de Griekse schuld te verlichten én het IMF aan boord te houden als geldschieter.

Het Griekse parlement keurde donderdagavond met een krappe meerderheid een nieuwe gigawet aan besparingen goed, goed voor 4,9 miljard euro. Twee jaar geleden zou de mediabelangstelling voor de stemming gigantisch geweest zijn en live te volgen met Engelse vertaling. Dat crisisgevoel is volledig weg: zelfs een Twitter-storm bleef uit. Enkel in Griekenland was commotie merkbaar. Stakers legden er het openbaar vervoer lam.

Griekenland heeft zijn beloften gehouden. Nu moeten de EU en het IMF hun engagement nakomen.
alexis tsipras
grieks premier

De ministers van Financiën van de eurozone moeten vandaag een Grieks kluwen ontwarren. Ze moeten hun fiat geven voor een nieuwe schijf noodhulp, die Athene nodig heeft om de zomer door te komen.

Berlijn eist evenwel dat het IMF deelneemt aan de Griekse redding, terwijl het muntfonds eerst duidelijkheid wil over hoe de Griekse schuldenlast draaglijk kan blijven op termijn.

Het Griekse parlement verbond zich met de gigawet dan ook tot zware hervormingen, privatiseringen en besparingen tot 2021. Het schaarde zich achter een pakket besparingen voor 1,8 miljard euro in de pensioenen, dat automatisch geactiveerd wordt in 2019. Een jaar later wordt opnieuw voor 1,8 miljard euro aan belastinghervormingen automatisch doorgevoerd.

Maandag verhuist het Griekse circus opnieuw naar Brussel. ‘Athene heeft zijn beloften gehouden. Nu is het de beurt aan de geldschieters om hun engagementen na te komen’, waarschuwde premier Alexis Tsipras.

 

Noodhulp

De ministers van Financiën van de eurozone moeten vandaag beslissen of Griekenland een nieuwe schijf noodhulp krijgt. De grootte daarvan is nog onduidelijk. De eurolanden kenden Athene in juli 2015 een derde lening van 85 miljard euro toe. Met die lening werd ook een dreigende grexit vermeden.

Meningsverschil in Duitsland

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel vraagt concrete toezeggingen rond een schuldverlichting voor Griekenland. Dat zegt hij aan de krant Süddeutsche Zeiting.

De sociaaldemocraat gaat zo in tegen zijn christendemocratische collega van Financiën Wolfgang Schäuble, die dergelijke financiële ademruimte voor Athene verwerpt. Schläuble vindt dat het akkkoord van de eurogroep van mei 2016 moet blijven gelden. Daarin is opgenomen dat slechts na het aflopen van het huidige hulpprogramma in de zomer van 2018 beslist zal worden over een mogelijke verdere schuldverlichting.

Vandaag buigen Schäuble en zijn collega-ministers van Financiën van de eurolanden zich over het Griekse dossier.

De meeting van vandaag is er een van vitaal belang voor Tsipras en co. De economische groei in Griekenland stokt door het uitblijven van een akkoord met de geldschieters. En Athene moet in juli leningen herfinancieren ter waarde van 7 miljard euro.

De Grieken zullen zich moeten haasten om tot die herfinanciering in staat te zijn. Er zijn nog verschillende horden te nemen. Het land moet tegen vandaag enkele administratieve beslissingen nemen, die pas mogelijk waren nadat de gigawet aanvaard was. En meerdere nationale parlementen, onder meer in Duitsland en Nederland, moeten zich uitspreken over het vrijgeven van een nieuwe schijf. Dat gebeurt het best voor het zomerreces.

Wat met de schuld?

Dé grote discussie die zich vandaag aandient, gaat evenwel over schuldverlichting. Duitsland, dat op de rem staat in dat debat, eist dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als geldschieter en als een soort van onafhankelijke scheidsrechter deelneemt aan het Griekse reddingsplan. Maar het IMF vraagt als voorwaarde een geloofwaardig en houdbaar traject voor de Griekse schuld.

Een jaar geleden stelden de eurolanden al een schuldverlichting in het vooruitzicht op de middellange termijn. Die maatregelen kunnen ingaan vanaf midden 2018, wanneer het derde Griekse steunplan afloopt en Athene op eigen benen naar de markt moet kunnen.

De eurolanden zullen dus uit hun kot moeten komen en een scenario voor de evolutie van de Griekse schuld moeten opstellen. Het kwijtschelden van schulden is daarbij uitgesloten. EU-bronnen gaan uit van een lange vergadering vandaag, mogelijk tot in de nacht. De kans op succes schommelt rond fiftyfifty, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud