Grieken haalden in juni 8 miljard van de bank

©AFP

In juni, toen de onderhandelingen over een Griekse redding vastliepen, haalden de Grieken 8 miljard euro spaargeld van de bank.

Sinds de regering-Tsipras in Griekenland aan de macht kwam, hebben de Grieken een kleine 50 miljard euro spaargeld van hun rekening gehaald, uit angst dat ze het anders kwijt zouden zijn. In juni haalden ze 8 miljard euro af, blijkt uit cijfers van de Griekse nationale bank.

Alles samen hadden de Griekse gezinnen en bedrijven eind juni nog 130,5 miljard euro op hun rekeningen. Zes jaar geleden, in juni 2009, was dat 247 miljard euro.

©Tijd Multimedia

Het leert hoe de Griekse banken alleen maar kunnen overleven dankzij noodsteun van de Europese Centrale Bank. Die is nu al opgelopen tot 90 miljard euro, of de helft van het Griekse bruto binnenlands product.

In juni groeide het wantrouwen over een oplossing voor de Griekse schuldencrisis. Tegen het einde van de maand liepen de gesprekken tussen de negentien ministers van Financiën van de eurolanden helemaal vast. Er werd toen voor het eerst met achttien tegen één gestemd in Brussel, waarna toenmalig minister van Financiën Yanis Varoufakis de vergadering verliet.

Het understatement van het jaar. Na vijf maanden onderhandelen, deze voetnoot in slotverklaring #Eurogroup #greece pic.twitter.com/6GhjrRYSEl— Bart Haeck (@barthaeck) June 27, 2015

Eind juni verliep ook het reddingsprogramma voor Griekenland en betaalde Athene zijn rekeningen bij het IMF niet meer. Verwacht wordt dat de spaarders in juli uit angst nog meer geld afhaalden, ook al beperkte de regering die cash-opname vanaf eind juni tot 60 euro per dag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud