Grieken pleiten voor Europese 'new deal'

©AFP

Grieks premier Alexis Tsipras bevestigt in zijn beleidsnota voor het parlement zijn plannen om het harde besparingsbeleid af te zwakken. Zijn partijgenoot en minister van Financiën Yanis Varoufakis pleit voor een 'new deal', gefinancierd met Europees geld.

Grieks premier Alexis Tsipras heeft zondag in zijn beleidsnota voor het Griekse parlement het besparingsbeleid, opgelegd door de trojka (het IMF, de ECB en de Europese Commissie), afgewezen. Hij liet ook weten het minimumloon op te trekken en de vermogende burgers meer te laten afdragen aan de staat.

Tsipras zei dat het mogelijk is voor Griekenland om tot een nieuwe transitieovereenkomst te komen met de Griekse schuldeisers tegen het einde van februari. Dit moet hem de nodige ruimte geven voor een nieuw volwaardig akkoord over de Griekse schulden. Griekenland hoopt een definitief akkoord tegen eind mei te bereiken. 

'De bailout-politiek heeft gefaald', zei Tsipras in zijn toespraak tot het parlement. 'De nieuwe regering is niet gemachtigd om een verlenging van die bailout-maatregelen te vragen, omdat het onmogelijk om een verlenging van fouten kan vragen.' Hij pleit daarom voor een 'relanceplan'. 

Eerder beloofde hervormingen worden teruggeschroefd. Het gaat onder meer over een aantal beloftes die de partij van Tsipras, Syriza, gemaakt heeft voor de verkiezingen. Zo zullen de minimumlonen opgetrokken worden en wordt er gratis elektriciteit voorzien voor arme Grieken. Voor de minst vermogenden komt er ook een systeem van huursubsidies. Werklozen zullen gebruik kunnen maken van gratis openbaar vervoer. 

Volgens de beleidsnota zullen de fiscale lasten verschuiven van arbeid naar eigendom. Wie rijker is zal dus meer moeten afdragen aan de staat. De strijd tegen belastingontduiking wordt eveneens een speerpunt van de nieuwe regering.

In een interview met de Italiaanse openbare omroep RAI pleit de partijgenoot van Tsipras, minister van Financiën Yanis Varoufakis, voor een 'new deal', gefinancierd met Europees geld. Hij waarschuwt voor de gevolgen van een Griekse uitstap of zogeheten 'Grexit' uit de eurozone. 'De euro is zeer fragiel, vergelijkbaar met een kaartenhuisje. Als je de Griekse kaarten uit het huisje trekt, vallen alle andere om.'

Volgens Varoufakis is een 'new deal' voor de Griekse economie de enige optie, vergelijkbaar met het oorspronkelijke Amerikaanse plan dat de Verenigde Staten in de jaren 30 uit de crisis heeft gehaald. Hij kijkt daarvoor in de richting van de Europese Investeringsbank (EIB) die zo'n investeringsplan zou moeten financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud