Griekenland haalt vlot 2,5 miljard euro op aan bodemrente

De nieuwe Griekse premier Kyriakos Mitsotakis belooft de belastingen te verlagen en te privatiseren. Die plannen klinken beleggers als muziek in de oren. ©REUTERS

De succesvolle obligatie-uitgifte is een opsteker voor de nieuwe rechtse premier Kyriakos Mitsotakis.

De nieuwe Griekse regering kan op flink wat vertrouwen rekenen bij de beleggers. Dat suggereert de uitkomst van een obligatie-uitgifte door de autoriteiten in Athene. Anderhalve week nadat ze als winnaar uit de vervroegde parlementsverkiezingen gekomen waren, wisten Kyriakos Mitsotakis en co. vlot 2,5 miljard euro op te halen op de financiële markten. 

Griekenland plaatste dinsdag een obligatie met een looptijd van zeven jaar. 'De vraag was enorm: we noteerden een recordbedrag van 13 miljard euro', maakten de Griekse autoriteiten bekend. 'En de rente die Athene moet betalen - 1,9 procent - was nooit zo laag.'

Rechts beleid

Beleggers hebben duidelijk vertrouwen in het beleid dat de conservatieve regering voor ogen heeft, al speelt uiteraard het goedkopegeldbeleid van de Europese Centrale Bank ook een belangrijke rol. Dat duwt de rentetarieven op de obligatiemarkten almaar lager, wat zelfs landen met een gedeukt imago als Griekenland toelaat om goedkoop geld te tanken.

Mitsotakis beloofde de Grieken forse economische groei te creëren door de belastingen te verlagen en flink te investeren.

Daarnaast zet de opvolger van de radicaal-linkse Alexis Tsipras in op privatiseringen en wil hij de strijd aanbinden met de bureaucratie. Die plannen klinken niet alleen de bevolking maar ook de beleggers als muziek in de oren. 

'Het resultaat van de obligatie-uitgifte is een signaal dat de financiële markten vertrouwen hebben in de groeiperspectieven van Griekenland', stelde Mitsotakis op Twitter.

Internationale geldschieters

Griekenland kroop in augustus vorig jaar onder de vleugels van de internationale geldschieters uit. Sindsdien waagde het zich al twee keer op de financiële markten.

In januari gaf Athene obligaties met een looptijd van vijf jaar uit en in maart volgde een tweede ronde met staatspapier op tien jaar. Die leverden samen zowat 5 miljard euro op.

De Griekse autoriteiten hadden zich tot doel gesteld om in 2019 zowat 7,5 miljard euro op te halen via obligatie-uitgiftes. Met de plaatsing van het zevenjarig overheidspapier dinsdag is dat objectief bereikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect