Advertentie
Advertentie

Griekenland mist opnieuw deadline

Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën. ©AFP

Er is nog te weinig vooruitgang geboekt voor een akkoord tussen Griekenland en de geldschieters van EU en IMF. Daarmee mist Athene alweer een deadline.

De Griekse regering blijft volhouden dat ze 'dicht bij een akkoord' staat met EU en IMF over het hervormingsprogramma. Maar de kansen op een akkoord nu maandag, op de Eurogroep,, zijn nagenoeg onbestaande, melden diverse Europese bronnen.

Griekenland mist op die manier opnieuw een deadline, die van 11 mei. Er komen ook geen nieuwe deadlines, klinkt het bij EU-bronnen. Informeel wordt wel gewerkt op een oplossing voor einde mei.

EU-bronnen wijzen er wel op dat de verlenging van het bestaande Griekse hulpplan loopt tot eind juni. Als tegen dan het hervormingsprogramma niet is uitgevoerd,ziet Athene  de laatste schijf noodhulp van meer dan 7 miljard euro aan zijn neus voorbijgaan. En kan er evenmin een - voor Athene broodnodig - derde hulpplan in touw gezet worden.

Rode lijnen blijven

Sinds minister van Financiën, Yanis Varoufakis, weggepromoveerd is uit de technische onderhandelingen, is de sfeer wel verbeterd ini de zogenaamde groep van Brussel, wat vroeger de trojka heette. Ook de doorstroming van informatie uit Athene is fel verbeterd.

Toch blijven de rode lijnen van de linksradicale regering dezelfde. Zij wil niet raken aan de pensioenen en weigert een hervorming van de arbeidsmarkt. Griekse voorstellen voor extra inkomsten of eigen hervormingen blijven onvoldoende becijferd, zeggen onderhandelaars.

Grexident

Het getalm in de onderhandelingen wakkert de vrees aan voor een 'grexident', de bijna toevallige uitstap uit de euro. Athene heeft immers geen geld meer in kas en is nu al gestopt met een aantal betalingen, bijvoorbeeld aan ziekenhuizen.En dinsdag moet Athene een lening terugbetalen van meer dan 700 miljoen euro aan het IMF

Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwt voor de mogelijkheid van een plots faillissement van Griekenland. Volgens Schäuble moeten we niet verbaasd zijn als de Grieken ineens niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. 'Ervaringen elders in de wereld hebben aangetoond dat zoiets plotsklaps kan gebeuren', aldus de minister in de Frankfurter Allgemeine.

Plan-B?

Schäuble wilde niet ingaan op de vraag of de Duitse overheid of de eurolanden een noodscenario had klaarliggen mochten de Grieken inderdaad failliet gaan. 'Dat zijn vragen waar je als verstandig politicus geen antwoord op moet geven. Daarmee voorkom je misverstanden', aldus de bewindvoerder, die ook niet over een tijdspanne wenste te speculeren. Schäuble benadrukte het doel om Griekenland 'onder verantwoorde omstandigheden' aan boord te houden.

Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, zei al dat er maandag nog geen akkoord zal worden bereikt. De Europese Centrale Bank heeft ermee gedreigd de noodfinanciering van de Griekse banken te beperken als er onvoldoende vooruitgang wordt geboekt.

Schäuble is niet de enige Europese minister die zich zorgen maakt over Griekenland. Als Athene het hulpprogramma niet uitvoert is een grexit niet uitgesloten, waarschuwt de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt in een interview met De Standaard.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud