Advertentie
Advertentie

Griekse banken staan op omvallen

De Grieken haalden de voorbije maanden liefst 30 miljard van hun spaarrekening ©Bloomberg

Sinds december hebben Grieken al 30 miljard euro van hun spaarrekeningen gehaald. Dat zegt kredietbeoordelaar Moody's. 'Cypriotische' kapitaalcontroles lijken de enige oplossing.

Terwijl de onderhandelingen over een Griekse redding maar niet opschieten, tikken in Griekenland twee financilëe tijdbommen. De eerste tikt bij de overheidsfinanciën, waar de schatkist nu echt wel leeg lijkt. De fractieleider van regeringspartij Syriza in het Grieks parlement zegt woensdag dat Athene geen geld heeft om zijn volgende betaling aan het Internationaal Monetair Fonds, op 5 juni, te doen. Om de vorige betaling te kunnen doen kraakte Athene een spaarpot bij het IMF zelf, waardoor het fonds de facto zichzelf betaalde. 

De tweede tijdbom tikt in de financiële wereld. De banken dreigen zonder geld te vallen. Moody's verwacht dat vier op de tien Grieken hun hypotheeklening dit jaar niet meer aflossen, waardoor de banken geen geld binnen krijgen. Tegelijk hebben Griekse gezinnen en bedrijven dit jaar al 30 miljard euro van hun spaarrekening gehaald.

De enige reden waarom de Griekse banken nog overleven, is omdat ze noodfinanciering krijgen van de centrale bank. De ECB heeft die financiering woensdagavond nog eens opgetrokken, tot een forse 80,2 miljard euro.

De Europese Centrale Bank staat dat toe, ook al belandt ze daardoor in een grijze zone. Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, zei vorige week dat die noodfinanciering volgens hem illegaal is. De Griekse banken gebruiken het geld namelijk om op schatkistcertificaten van de Griekse regering in te tekenen, die met dat geld vervolgens de rekeningen betaalt. Dat komt neer op geld bijdrukken om overheidsuitgaven te doen, wat volgens de EU-verdragen verboden is.

Moody's denkt nu dat zelfs die noodfinanciering niet meer volstaat voor de banken. In september financierden de banken zich voor 12 procent van hun activa met de noodfinanciering. Nu is dat opgelopen tot 32 procent.

De kredietbeoordelaar denkt daarom dat het hoogst waarschijnlijk is dat er kapitaalcontroles komen. Dat betekent dat Grieken, zoals dat in Cyprus gebeurde, bijvoorbeeld maar 100 euro per dag cash uit de geldautomaat kunnen halen. De restrictie moet voorkomen dat een run on the bank los barst en de Griekse banken overkop gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud