Griekse bedelaar stut Griekse armoedzaaier

In Griekenland houden in afwachting van een beslissing over de toekomst in de eurozone een virtueel bankroete overheid en een virtueel bankroete banksector elkaar overeind (foto: EPA) ©EPA

De Griekse overheid haalde dinsdag 4 miljard op met de grootste veiling van schuldpapier in twee jaar. Ironisch genoeg tekenden vooral de virtueel bankroete Griekse banken in, omdat ze precies dat papier nodig hebben als onderpand voor levensnoodzakelijke kredieten.

De Griekse schatkist verkocht 4,1 miljard euro schatkistcertificaten met een looptijd van drie maanden. Om beleggers over de streep te krijgen, moest Athene op jaarbasis 4,4 procent rendement bieden.

Ter vergelijking: het andere Europese zorgenkind Spanje betaalt op drie maanden zo'n 0,4 procent rente. Ons land geraakt dergelijke certificaten met een nulrente gratis kwijt. En Duitsland krijgt zelfs geld om papier op drie maanden uit te geven. De rente bedraagt er op drie maanden immers minus 0,1 procent.

Bedoeling van de Griekse veiling is om voldoende geld op te halen om volgende week de ECB terug te betalen. Volgende week loopt immers voor 3,1 miljard euro Grieks papier in handen van de ECB af.

Een van de voorwaarden voor internationale hulp aan de noodlijdende Griekse staat is dat ze haar leningen aan de betrokken instelling tot de laatste cent terugbetaalt. Dit in tegenstelling tot de privé-banken, die eerder dit jaar tot 70 procent verlies moesten slikken op hun Grieks schuldpapier.

Strafrente

Sinds die schuldherschikking zijn de Griekse banken virtueel bankroet, aangezien ze miljardenverliezen op hun grote portefeuille Grieks staatspapier moesten slikken. De ECB draaide vorige maand Athene de duimschroeven aan door niet langer Grieks staatspapier als onderpand voor krediet te aanvaarden. Sindsdien betalen de banken ook een hogere prijs voor liquiditeiten.

Voor vers geld zijn de banken nu immers aangewezen op de Griekse centrale bank. Die verschaft de banken broodnodige cash via het Emergency Liquidity Assistance (ELA), tegen een strafrente. Het ELA is een kredietlijn van Frankfurt naar de Griekse centrale bank, maar de rente ligt een stuk hoger dan voor banken die rechtstreeks in Frankfurt kunnen aankloppen.

De ECB weigert dus rechtstreeks krediet te verschaffen aan de banken, maar doet het via een omweg langs de Griekse centrale bank dan toch. Maar wel tegen een hogere prijs.

Het absurde van het systeem bleek ook uit de veiling vandaag. De vraag naar de schatkistcertificaten kwam immers voornamelijk van de Griekse banken zelf. Zij kopen het papier op en parkeren het dan opnieuw bij de centrale bank als onderpand voor meer ELA-kredieten. Athene geeft dus papier uit, maar krijgt het onmiddellijk terug als onderpand.

Tijd kopen

Met de veiling is het Griekse gevaar voor de eurozone dus helemaal niet geweken. Er is wel weer wat tijd gekocht.

De terugbetaling van het papier op vervaldag aan de ECB en de rest van het opgehaalde geld moet de Griekse overheid voldoende zuurstof geven tot september. Dan moet de trojka (ECB, Europese Commissie en Internationaal Monetair Fonds) beslissen over een nieuwe schijf noodhulp.

'Wat deze hele operatie doet, is het gevaar tijdelijk verschuiven van de eurozone als een geheel (ECB) naar de Griekse centrale bank. Wanneer de certificaten aflopen en er weer vers geld van de trojka is, keert het gevaar terug naar de ECB', stelt een analist bij RBC Capital Market vast.

De Griekse overheid heeft weinig keuze dan een dergelijke constructie op te zetten. De landen uit de eurozone weigerden immers overbruggingskredieten toe te kennen. Athene gaf ook te kennen dat ze tijdelijk 1 miljard euro uit het voorziene herkapitalisatiefonds voor de banken moet halen om de komende maand te overleven.

'Het zal nipt worden, maar we zullen al onze verplichtingen op het vlak van lonen en pensioenen nakomen', probeerde een overheidsfunctionaris de bevolking gerust te stellen.

'Beide maatregelen, de uitgifte van kortlopend papier en het geld uit het herkapitalisatiefonds, krijgen de goedkeuring van de ECB en de Europese Commissie', gaf de Griekse regeringsfunctionaris nog mee.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud