Griekse centrale bank waarschuwt voor ‘oncontroleerbare crisis'

©REUTERS

Zelfs de Griekse centrale bank waarschuwt voor chaos bij een grexit. En toch speelt premier Tsipras met dat scenario. Want dan móét er wel gepraat worden over een schuldvermindering.

In Luxemburg vindt vandaag de laatste vergadering plaats van de ministers van Financiën van de eurozone voor het verstrijken van het Griekse steunprogramma. Dat hulpplan werd op 20 februari verlengd tot eind juni. Als er geen akkoord over een Grieks hervormingsplan komt, vervalt de laatste schijf noodhulp van 7,2 miljard.

Maar de kansen op een akkoord vandaag zijn ‘heel klein’, zei de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, in de Tweede Kamer in Den Haag. Een hoge EU-diplomaat verwacht een ‘korte discussie’. Er zit geen beweging meer in het overleg, nadat Athene zondagavond een compromis afschoot.

De toon tussen Athene en de Europese partners gaat sindsdien crescendo. Griekenland zal niet zomaar elk akkoord met zijn internationale geldschieters goedkeuren om in de eurozone te blijven, zei premier Alexis Tsipras gisteren. ‘Als er geen eerbaar compromis voorligt, zullen we de verantwoordelijkheid voor een groot ‘neen’ dragen. Wij zijn tegen het voortzetten van het catastrofale beleid.’

Zonder akkoord komt Griekenland in een oncontroleerbare crisis terecht, met grote verarming als gevolg.
rapport Griekse centrale bank

Bij de Europese partners leeft vooral de vrees voor een Griekse catastrofe. Griekenland heeft geen geld meer en de banken lopen leeg. De voorbije drie dagen verdween tussen 1,75 en 1,85 miljard euro van de rekeningen. En eind juni moet Athene het IMF meer dan 1,50 miljard euro terugbetalen. En evenveel ophoesten om de overheidslonen en pensioenen te betalen.

De vrees voor een Griekse wanbetaling op de factuur van het IMF is groot. Zo’n wanbetaling is de kortste weg naar een grexit. De vrees voor een Griekse catastrofe dwingt steeds meer landen noodplannen uit te werken. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, maakte gisteren achter gesloten deuren in het Bondsdag duidelijk dat Berlijn zich voorbereidt op dit scenario. Ook de Britse schatkist treft voorbereidingen om een grexit op te vangen. De Portugese premier Pedro Passos Coelho verklaarde al dat zijn land voldoende cashreserves heeft om nieuw noodweer te doorstaan.

De Griekse centrale bank publiceerde gisteren een rapport waaruit blijkt dat een grexit een ‘oncontroleerbare crisis’ wordt. Griekenland verarmt serieus, de inkomens dalen, de werkloosheid stijgt en de economie stort totaal in. Bovendien rijst de vraag of Griekenland niet alleen uit de eurozone tuimelt, maar ook uit de Europese Unie.

Het rapport is opgesteld door Yannis Stournaras, de vorige conservatieve minister van Financiën. De regeringspartj Syriza vindt dat Stournaras zijn mandaat overschrijdt. Toch lijkt Tsipras wel degelijk te spelen met de idee van een wanbetaling. Het is een risicovolle onderneming, want als ook de lonen niet worden uitbetaald, ontaardt dat in grote sociale onrust in Griekenland. Maar het niet-terugbetalen van het IMF betekent nog niet direct een wanbetaling. Er resten juridisch gesproken nog twee maanden om te onderhandelen of bij te sturen.

Die gratieperiode zal de europartners onder druk zetten om het Griekse schuldenprobeem aan te pakken. Tot nu toe wil Europa niet over een schuldverlichting spreken. Bij een wanbetaling moet Europa misschien eieren voor zijn geld kiezen om de verliezen te beperken. Ook dat speelt mee in het klimaat van grote onzekerheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud