Griekse crisis nefast voor corruptie

Foto: AFP/Louisa Gouiamaki

De wurgende economische crisis in Griekenland treft er nu ook frauderende ambtenaren. De Grieken hebben immers geen geld meer om forse steekpenningen te betalen en dat voelen de corrupte overheidsfunctionarissen aan hun zwarte portemonnee.

In de Griekse publieke sector zijn de zogenaamde ‘fakelaki’, enveloppes met smeergeld voor ambtenaren, schering en inslag. ‘Maar we stellen wel vast dat het aantal grote corruptieaffaires fors is gedaald’, zegt de Griekse corruptiebestrijder Leandros Rakintzis in het dagblad Kathimerini.

Betekent dat dan dat de Griekse ambtenaren plots minder corrupt zijn geworden? Niet per se. ‘Wel vragen corrupte ambtenaren steeds minder geld voor een gunst’, aldus Rakintzis.

Volgens het Griekse Antifraudebureau zijn de belastingdiensten en de ziekenhuizen het meest corrupt. Zo betalen patiënten in ziekenhuizen smeergeld voor een betere behandeling. Ook bij de overheidsdiensten die bouwvergunningen verstrekken en in de sociale zekerheid worden heel wat steekpenningen gegeven.

In 2011 voerde de Griekse overheid de strijd tegen corruptie op. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds dwongen het land daartoe. In datzelfde jaar stelde het Antifraudebureau 1.400 frauduleuze inbreuken vast. Bij 400 kwam het tot een rechtszaak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud