Griekse economie krimpt 17de kwartaal op rij

Donkere economische wolken blijven zich samenpakken boven Griekenland (Foto: EPA).

Griekenland kreeg woensdag weer een dosis slechte economische cijfers te verwerken. 's Lands economie dook in de periode juli-augustus nog wat dieper weg in een recessie. De krimp bedroeg jaar op jaar een forse 7,2 procent, meteen de zeventiende krimp op rij.

Het Griekse bureau voor de statistiek, Elstat, publiceerde woensdag een eerste prognose voor de evolutie van het bruto binnenlands product in het derde kwartaal van 2012.

Op basis van de beschikbare niet-seizoensgezuiverde gegevens becijferde Elstat dat de Griekse economie jaar op jaar met 7,2 procent kromp. Daarmee presteerde ze slechter dan in het voorgaande kwartaal. Toen was sprake van een bbp-daling van 'slechts' 6,3 procent. De Griekse statistici publiceren voorlopig alleen cijfers jaar op jaar.

Cijfers op kwartaalbasis - zoals in de rest van Europa - zijn er nog niet, omdat Athene nog niet over een voldoende lange reeks betrouwbare cijfers beschikt om de seizoensinvloeden te berekenen.

Het is al het zeventiende kwartaal op rij dat de Griekse economie krimp. Sinds midden 2008 zijn Grieken collectief bijna een vijfde armer geworden: in het derde kwartaal van 2012 was de Griekse economie nog 44,6 miljard euro groot, in het derde kwartaal van 2008 was dat 55,3 miljard.

Koopkracht

De zware besparings- en hervormingskuur die de Griekse autoriteiten sinds 2010 doorvoeren onder druk van Europa en het Internationaal Monetair Fonds, weegt fors op de koopkracht van de Grieken. En bijgevolg op de economie die voor een belangrijk deel steunt op de binnenlandse consumptie.

Het einde van de economische malaise is ook nog niet in zicht. Een kwart van de bevolking zit immers zonder werk. Afgelopen zondag gaf het parlement ook nog groen licht aan een nieuw begrotingsproject waarin opnieuw heel wat extra saneringsmaatregelen zitten.

Zesde jaar

Het staat nu al vast dat de Grieken in 2013 voor het zesde jaar op rij met een recessie te kampen zullen hebben. De regering houdt voor volgend jaar rekening met een krimp van 4,5 procent. In het meest optimistische scenario zou de economie dit jaar met 6,5 procent krimpen.

De driepartijenregering van premier Antonis Samaras heeft van economisch herstel nochtans een topprioriteit gemaakt. In 2014 hoopt ze een eerste keer met licht positieve groeicijfers te kunnen uitpakken.

Bescheiden

Volgens de meerjarenbegroting zou het bbp dan met een bescheiden 0,2 procent moeten aantrekken, om in 2015 met 2,5 procent te groeien en het jaar nadien af te sluiten met een bbp-klim van 3,5 procent.

Het is van het tweede kwartaal van 2008 geleden dat de Griekse economie nog met positieve groeicijfers kon uitpakken. Toen bedroeg de jaar-op-jaargroei 0,1 procent. In 2011 bedroeg de terugval 7,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud