Advertentie

Griekse economie stuikt ineen

©AFP

De Griekse economie zit weer in het sukkelstraatje. De vrees voor een grexit en de invoering van kapitaalcontroles deden de economische activiteit ineenkrimpen in de zomer.

De Griekse premier, Alexis Tsipras, heeft er nog wat hoofdbrekens bij. De economie in zijn land blijkt immers in veel slechteren doen te zijn dan tot nu toe gevreesd was. Dat bleek vrijdag uit nieuwe cijfers van Elstat.

Het Griekse bureau voor de statistiek pakte uit met een nieuwe raming voor de groei in de periode juli-september. 'Het bruto binnenlands product daalde toen met 0,9 procent in vergelijking met de drie voorgaande maanden', luidde het. Op 13 november had Elstat zich nog sterk gemaakt dat de economie met 'slechts' 0,5 procent gekrompen was.

Jaar op jaar bedroeg de daling van het bbp in het derde kwartaal 1,1 procent, meldde Elstat vrijdag. Twee weken geleden hadden de Griekse cijferaars het nog een jaar-op-jaarkrimp van 0,4 procent gehouden.

Exit

De zwakke prestatie van de Griekse economie komt niet helemaal onverwacht. Buitenlandse toeristen spekten weliswaar de staatskas. Maar de vrees voor een exit van Griekenland uit de eurozone woog in de zomer zwaar op het gemoed van de Griekse consumenten en ondernemers. Daar kwam nog politieke onzekerheid bovenop omdat de regering nieuwe verkiezingen uitschreef voor 20 september.

Bovendien voerde de ploeg van Alexis Tsipras kapitaalcontroles in om te voorkomen dat banken over de kop zouden slaan. De Grieken mochten van de ene dag op de andere maar een beperkt aantal euro's afhalen. Die beperkingen zijn trouwens nog altijd niet opgeheven.

En Elstat had nog meer slecht nieuws in petto voor premier Tsipras. In de periode april-juni is de Griekse economie niet met 0,4 maar slechts met 0,3 procent gegroeid. De kans is groot dat Griekenland 2015 opnieuw in een recessie afsluit.

Zorgenkindje

Het zorgenkindje van Europa wist pas vorig jaar zes jaar recessie uit te zwaaien. In 2014 groeide de Griekse economie met 0,7 procent. Maar in juli dit jaar ontsnapte het Zuid-Europese land ternauwernood aan een bankroet door met Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een deal te sluiten over een nieuw reddingsplan.

In ruil voor de extra noodsteun van maximum 86 miljard euro kregen Tsipras en co nieuwe besparings- en hervormingsmaatregelen opgelegd. Begin deze week zette Europa nog het licht op groen voor de vrijmaking van een schijf van 2 miljard euro. Voor de herkapitalisering van de Griekse banken houdt Europa 10 miljard euro achter de hand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud