Advertentie

Griekse premier bedelt in EU om begrotingssouplesse

De Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, reist de volgende weken naar verschillende Europese hoofdsteden. ©REUTERS

De rechtse regering van Kyriakos Mitsotakis vraagt de schuldeisers wat extra manoeuvreerruimte om de belastingen te kunnen verlagen. Die maatregel dringt zich volgens Mitsotakis op om de economie een boost te geven.

Anderhalve maand nadat hij de vervroegde Griekse parlementsverkiezingen als grote winnaar afgesloten heeft, schiet de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis deze week zijn eerste tournee door Europa op gang.

De eerste etappe brengt de leider van de conservatieve Nieuwe Democratie donderdag naar Parijs. Op de agenda staat een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron.

Op 29 augustus trekt de 51-jarige telg van een bekende politieke dynastie naar Berlijn voor een onderhoud met kanselier Angela Merkel. De Nederlandse premier Mark Rutte maakt op 2 september tijd voor een gesprek met zijn Griekse evenknie.

Geen beleefdheidsbezoek

Het gaat niet louter om beleefdheidsbezoeken. Mitsotakis heeft een duidelijke missie. Hij hoopt van de Europese schuldeisers toestemming te krijgen om de begrotingsteugels wat te vieren.

De Griekse premier trekt de volgende twee weken achtereenvolgens naar Parijs, Berlijn en Den Haag voor overleg met Emmanuel Macron, Angela Merkel en Mark Rutte.

Hellas mag in augustus vorig jaar dan wel het juk van zijn internationale kredietverstrekkers van zich afgegooid hebben. Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijven nog jaren over de schouder van de Griekse leiders meekijken om zich ervan te vergewissen dat die het uitgestippelde begrotingstraject niet verlaten.

Zo moet Athene tot 2022 jaarlijks een primair begrotingsoverschot - het overschot zonder rentelasten - van 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) boeken. Volgens de EU en het IMF kan Griekenland alleen zo zijn immense schuldenberg, 335 miljard euro of 180 procent van het bbp, slopen.

Verkiezingsbeloftes

Tijdens de verkiezingscampagne had Mitsotakis zich sterk gemaakt de internationale schuldeisers tot wat meer flexibiliteit te kunnen bewegen. 'Ik heb mijn Europese partners gezegd dat we toch zeker in 2021 en 2022 beloond zouden moeten worden met wat bescheidener begrotingsoverschotten als we belangrijke hervormingen kunnen doorvoeren', zei de conservatieve politicus eerder dit jaar nog op de Amerikaanse zender CNBC.

3,5%
Primair begrotingsoverschot
Athene moet van Europa en het IMF tot 2022 jaarlijks een primair begrotingsoverschot - het overschot zonder rentelasten - van 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) boeken.

De Griekse premier kan wat extra manoeuvreerruimte goed gebruiken om zijn verkiezingsbeloftes in de praktijk te brengen. Zo verbond hij zich ertoe de belastingen te verlagen en fors te investeren. 'Daardoor zullen er heel wat jobs bijkomen en zal de economie flink groeien, waardoor de lonen en de pensioenen stijgen', stelde Mitsotakis tijdens de verkiezingsnacht in zijn overwinningsspeech.

Voorts broedt de vader van drie kinderen op een groot privatiseringsplan en wil hij de strijd met de bureaucratie aanbinden. Om Griekenland een nieuw tijdperk in te leiden, dringt zich volgens de ex-bankier een informatisering van de administratieve diensten op.

De nieuwe Griekse premier kan alvast op heel wat vertrouwen rekenen bij beleggers. Mitsotakis en co. konden een maand geleden op de financiƫle markten probleemloos 2,5 miljard euro ophalen aan een bodemrente.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud