Advertentie
nieuwsanalyse

Griekse regering start race tegen de tijd

©REUTERS

De radicaal-linkse Griekse regering is aan een race tegen de chaos begonnen. Een Europese tournee waarin ze de boeien van de trojka wil afgooien en toch voldoende Europese goodwill wil creëren.

Een week na de verkiezingsoverwinning van het links-radicale Syriza mildert de toon van de nieuwe Griekse leiders. Maar de boodschap blijft dezelfde: Syriza wil af van de blinde besparingspolitiek en van de schoonmoeder-trojka, de geldschieters van EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die vijf jaar lang de Griekse economie bestierden en deden krimpen. Het geld heeft van de Grieken drugsverslaafden gemaakt die wachten op een nieuwe shot’, zei de Griekse minister Yanis Varoufakis. ‘Hoog tijd om af te kicken.’

Het plan voor de ontwenningskuur is nog niet rond. ‘Geef ons tot eind februari tijd om een voorstel te formuleren’, vroeg Varoufakis. Veel tijd heeft de nieuwe Griekse ploeg dus effectief niet om een mogelijke chaos te bezweren. De eerste dagen schoven er flink wat communicatiefoutjes in het Griekse discours. Er was een ijzig gesprek tussen Varoufakis en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. En de Griekse minister brak minstens tijdelijk de Europese rangen met zijn aversie van verdere Russische sancties. De onrust sloop de financiële markten binnen.

Daarom zetten premier Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën nu een charme-offensief op, een race tegen de klok langs de Europese hoofdsteden. Eerst zijn de ‘natuurlijke’ medestanders aan de beurt: het Griekssprekende Cyprus dat altijd een nauwe band met moederland Athene behield en de twee socialistische Europese protagonisten: Rome en Parijs.

Zowel de Franse president François Hollande als de Italiaanse premier Matteo Renzi hing de voorbije week zijn karretje al gemakshalve aan dat van het electoraal succesvolle Syriza, ook al zitten ze politiek niet in die extreme hoek. Renzi en Hollande kwamen het voorbije jaar wel op elke Europese top in Brussel met de boodschap dat het Europese besparingsbeleid moest worden gemilderd en sociaal bijgestuurd.

De combine van Tsipras met de tweede en derde economie van de eurozone is duidelijk bedoeld als een poging om de almacht van Berlijn in Europa te breken. Berlijn komt pas later deze week aan de beurt. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ontvangt Tsipras morgenochtend in Brussel. Ook hij ligt niet zo goed bij Syriza. Juncker was een goede vriend van Tsipras’ voorganger Antonis Samaras. De Commissie maakte ook de fout om in december bijna openlijk de kandidatuur van de conservatieve presidentskandidaat te steunen, tegen Syriza.

Schuldenswaps

In Parijs kon Varoufakis rekenen op enige sympathie. Toch is het duidelijk dat het plan van Syriza om de Griekse schuld te halveren een brug te ver was voor minister van Financiën Michel Sapin. Tsipras kreeg zondag wel onverwachte steun uit de VS. De Amerikaanse president, Barack Obama, benadrukte dat je ‘landen niet verder kan leegpersen midden in een recessie.’

Varoufakis ging gisteren op bezoek bij zijn Britse ambtgenoot George Osborne, een land dat stevige groeicijfers kan voorleggen. Hij gaf er aan dat Griekenland financiële trucs wil gebruiken om de schuld te doen dalen in plaats van de eurolanden ermee te belasten. Zo zouden de huidige ‘programma’-leningen geleidelijk in obligatieleningen geswapt worden.

Als de controleurs van de trojka niet meer regelmatig afzakken naar Athene is dat een belangrijke stap vooruit.
alexis tsipras
premier Griekenland

De goedkeuring van dat plan kan bijna niet tijdig door de eurogroep worden goedgekeurd. En zonder goodwill staat Griekenland er financieel weer helemaal alleen voor, en geld heeft het niet. Makkelijk om de Duitsers te overtuigen wordt het niet. Want die willen staalharde voorwaarden verbinden aan Europese steun. Berlijn is ook niet bereid de rol van zowel de ECB als het IMF in de zogenaamde trojka op te geven. Juncker wil naar verluidt wel de bezoeken van inspecteurs van de trojka aan Athene stopzetten, wat al een deel van de vernedering wegneemt. Een belangrijke stap, beaamde Tsipras gisteren bij zijn bezoek aan Cyprus.

Dat de rol van de trojka binnenkort zou worden herbekeken stond overigens al in de planning geschreven. Het Europees Parlement wil een meer democratisch toezicht en veel EU-landen willen af van het IMF. Het Europees Hof van Justitie oordeelde onlangs dat Europese Centrale Bank zich moet concentreren op haar monetaire taken en dat ze niet het economisch beleid moet bepalen.

Trojka is ook de naam van een Russische slee getrokken door drie paarden. Toepasselijk, want de voorbije dagen was ook de vrees gegroeid voor een geopolitieke crisis als Athene zijn heil zou zoeken bij Russisch geld. Tsipras maakte gisteren echter duidelijk dat hij met de EU wil praten over een nieuw steunplan, niet met de Russen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud