Advertentie

Groei Europese economie vertraagt fors door aanvoerproblemen

Een containerschip van de rederij Maersk in de haven van Rotterdam. ©ANP

Almaar meer bedrijven in de eurozone klagen over een moeizame bevoorrading en stijgende kosten. Dat knaagt aan de economische groei.

'Een ongewenste combinatie van een forse vertraging van de economische groei en snel stijgende prijzen.' Dat is volgens Chris Willamson, de hoofdeconoom van het onderzoeksbureau IHS Markit, de belangrijkste boodschap van de jongste maandelijkse peiling bij 5.000 bedrijven uit de eurozone.

Dit is een ongewenste combinatie van een fors tragere groei en snel stijgende prijzen.
Chris Williamson
IHS Markit

De PMI-indicator zakt in september met 2,9 punten naar 56,1 punten, het laagste peil sinds april. Economen hadden een kleinere terugval naar 58,5 punten voorspeld. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de economische activiteit in de privésector, en omgekeerd. In juli bereikte de economische groei het hoogste peil in 15 jaar.

Zowel de industrie als de dienstensector wordt geconfronteerd met lagere groeicijfers. Dat is vooral te wijten aan de problematische aanvoer van grondstoffen en onderdelen. Ook de bezorgdheid over de deltavariant van het coronavirus weegt op de economische activiteit.

De groeivertraging is het meest uitgesproken in Duitsland. De groei blijft er wel iets hoger dan in Frankrijk, maar is lager dan in de rest van de eurozone.

Frustratie

'De bedrijven raken almaar meer gefrustreerd over vertraagde leveringen, tekorten en steeds hogere prijzen voor inputs', waarschuwt Williamson. 'Daardoor verliezen ze vaak omzet en klanten.'

De aankoopkosten stijgen het meest in 21 jaar.
Onderzoeksbureau IHS Markit

De schaarste aan grondstoffen en onderdelen heeft tot gevolg dat de aankoopkosten van de bedrijven in het snelste tempo in 21 jaar stijgen. 'De vraag blijft hoger dan het aanbod', zegt IHS Markit. De hogere kosten worden doorgerekend aan de klanten.

Williamson merkt op dat de groei voorlopig relatief hoog blijft, maar hij waarschuwt ook. 'De expansie zal in de komende maanden wellicht verder verzwakken als de tegenwind van de prijsstijgingen en de aanbodproblemen niet verminderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud