Groei eurozone valt nog mee

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in gesprek op de EU-top van 24 oktober ©EPA

De twee grootste economieën van de eurozone, Duitsland en Frankrijk, hebben weer aangeknoopt met groei. En dus gaat ook de eurozone erop vooruit met een groei van 0,2 procent in het derde kwartaal tegenover het tweede kwartaal.

De groei van 0,2 procent is iets beter dan de marktconsensus van 0,1 procent. Frankrijk verraste met een 0,3 procent terwijl Duitsland met 0,1 procent maar net uit de recessie bleef. Spanje zette een stevige 0,5 procent neer terwijl Italië met een krimp van 0,1 procent opnieuw in de recessie belandde. De Griekse economie werd 0,7 procent groter, het derde opeenvolgende kwartaal dat het geteisterde land het beter doet en de eerste keer dat er ook een groei is jaar op jaar.

Hoe die groei precies tot stand kwam, is nog niet duidelijk maar zowel Frankrijk als Duitsland maken melding van een toename van de (binnenlandse) consumptie. Peter Vanden Houte, econoom bij ING, gelooft dat de binnenlandse vraag behoorlijk zal blijven de komende kwartalen dankzij de lage olieprijs. Daar komt bij dat de zwakkere euro ademruimte geeft aan de Europese export. 'Zonder onverwachte schokken, zou het voorzichtige herstel zich moeten voortzettten tot in 2015'.

Glamour

ING-econoom Carsten Brzeski is niet fier op het minieme groeicijfer van Duitsland, hoewel sommige economen zelfs een negatieve groei hadden verwacht. 'Bijna al de glamour van het tweede Duitse Wirtschaftswunder lijkt voorbij', schrijft hij in een commentaar. Mogelijk heeft Duitsland twee kwartalen op rij slechter gepresteerd dan de hele eurozone. En sinds begin 2013 bedroeg de gemiddelde groei kwartaal op kwartaal slechts 0,2 procent, wat van de krachtcentrale van de eurozone 'eerder een eenogige koning in het land der blinden maakt dan een economische superman'.

Een eenduidige verklaring is er daarvoor niet. Het heeft te maken met kortetermijnfactoren, langetermijnontwikkelingen en eenmalige elementen. Verschillende problemen bij belangrijke handelspartners als China, Frankrijk en Italië in combinatie met de onzekerheid die voortvloeit uit de Oekraïense crisis, zijn de voornaamste oorzaken van de Duitse groeiproblemen, meent Brzeski.

Frankrijk

De groei van 0,3 procent in Frankrijk is beter dan verwacht: economen rekenden op 0,1 of 0,2 procent, naargelang de bron. De nationale bank van Frankrijk, de Banque de France, had 0,2 procent groei verwacht.

Duitsland is eerder een eenogige koning in het land der blinden dan een economische superman.
Carsten Brzeski
ING-econoom

De Franse economie werd in het derde kwartaal recht gehouden door de gezinsconsumptie, die 0,2 procent  steeg en vooral door de consumptie-uitgaven van de overheid (openbare administraties) die de voorbije zomer 0,8 procent hoger lagen.

In een persbericht van het Insee, het Franse instituut voor statistiek, zegt minister van Financiën Michel Sapin dat de regering voor 2014 blijft hopen op 0,4 procent groei. Hij merkt evenwel op dat de activiteit ‘te zwak’ blijft.  In het derde kwartaal daalden zowel de openbare als de private investeringen met 0,6 procent.

In een commentaar merkt econoom Dominique Barbet van BNP Paribas op dat de Franse economie minder robuust is dan het groeicijfer van 0,3 procent laat uitschijnen. Een deel van de groei is te danken aan voorraadopbouw bij bedrijven, wat de komende kwartalen een averechts effect zal hebben. En de sterke groei van de openbare consumptie is te danken aan een statistische kronkel: belastingverminderingen worden in een nieuwe bbp-definitie immers geboekt als overheidsuitgaven.

De eurozone herstelt bijzonder moeizaam van de crisissen van de voorbije jaren. De tragere groei in de kernlanden heeft een verlammend effect op de andere eurolanden. Bovendien staat de inflatie op een zeer laag niveau. De Europese Centrale Bank heeft nooit geziene maatregelen genomen om de economische motor op hogere toeren te krijgen en heeft er bij de regeringen van de lidstaten ook op aangedrongen om structurele maatregelen te nemen om zo de groei aan te wakkeren.

Voorlopig is het effect van dat alles evenwel beperkt.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud